Александър Йорданов: Със запазването на имунитета на Йончева евродепутатите изпратиха послание, че в България не е нужно да действа върховенството на правото

И може би са прави - мераклия за министър, а днес вече и премиер на страната, е нарушил основния закон на България

Александър Йорданов
Александър Йорданов Източник: Zonanews

Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ-СДС
Фейсбук

НЕУДОБНИ ДУМИ: ИМУНИТЕТ И ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА
В понеделник вечерта Европейският парламент с гласуване отказа да свали имунитета на евродепутата от БСП Елена Йончева. Досега такъв отказ е имало само още веднъж в дълголетната европарламентарна история. За свалянето на имунитета гласуваха 264 евродепутати, а против бяха 418. 11 се "въздържаха".
Този резултат показва, че представителите на крайно левите, т.е комунистите, на левите - социалисти и социалдемократи, на зелените и либералите, както и популисти от крайната десница, са гласували солидарно и са се съобразили с решението на Правната комисия, според което сигналът за разследването срещу Йончева е подаден от нейни политически опоненти. А това означавало, че са "налице основателни съмнения за използване на наказателно производство за дискредитиране на член на ЕП". Така имунитетът на г-жа Йончева бе защитен.
Съешаването и не само по този въпрос, на левите, зелени, либерални и популистки политически сили в Европарламента е факт и в момента реално те формират парламентарното мнозинство. Това тяхно единство наподобява на управляващата в момента у нас четворна коалиция. Но същевременно в "случая Йончева" то направи така, че вместо да изпише вежди, избоде очи. Защото остави да се шири свободно съмнението, че в този случай "има нещо". И то е, че се пренебрегна безцеремонно върховенството на закона, тъй като само прокуратурата и евентуално съдът, могат адекватно да преценят наличието на състав на виновност. А за да могат да сторят те това евродепутатът трябва да бъде освободен от своя имунитет.
Отказът да се свали имунитет не дава възможност на независимата съдебна система да извърши необходимите по закон процесуални действия. И безспорно представлява прецедент. Като човек, който винаги е искал да вижда в другия доброто, аз до последно вярвах, че колежката Йончева, която преди година се прочу, заедно с колегата Радан Кънев, с активността си в изработването на печално известната клеветническа декларация срещу България, сама ще поиска да й бъде свален имунитетът, за да изчисти името си от обвинения по неин адрес, които щедро са изръсени дори в "Гугъл". И тъй като за новата власт в България не върховенството на закона, а "Гугъл" е авторитет, то бе логично г-жа Йончева сама да помоли другарите си да гласуват за сваляне на имунитета й. Така, както тя, така и те, щяха да окажат истинска демократична помощ на върховенството на закона. Добър пример в това отношение даде преди няколко месеца лидерът на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов, който доброволно се отказа от своя имунитет. Така той даде възможност върховенството на закона да "командва". Защото нали точно това желаят и днес гражданите у нас - да действа върховенството на закона, да си върши то работата.
С гласуването си в понеделник по-голямата част от евродепутатите изпратиха друго послание: те все едно казаха, че в България не е нужно да действа върховенството на правото, то няма значение, с него никой не се съобразява. И може би са прави, защото не бе толкова отдавна, когато върховенството на закона у нас се произнесе, че мераклия за министър, а днес вече и премиер на страната, е нарушил основния закон на България - Конституцията, но това не доведе практически до нищо. Той си стана министър, а сетне и премиер като "стой та гледай". Така че е нормално много евродепутати да са на мнение, че в България върховенството на закона е гола фраза и от това им разбиране, всъщност произтече и гласуването им по "случая Йончева".
Сега чета в "Гугъл", че на 22 януари 2019 г. БТА и радио "Свободна Европа" са информирали, че Специализираната прокуратура у нас е повдигнала обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари. Държавното обвинение твърди, че тя е знаела, че изпира пари, източени от фалиралата КТБ. Тогава именно българските граждани научиха, че през 2012 година г-жа Йончева е създала заедно с офшорната фирма "Далий Трейдинг" дружеството "Офроуд" ООД, след което офшорката "Далий Трейдинг" е внесла над 650 000 лева от КТБ по сметки, които само журналистът и политик г-жа Йончева имала право да управлява.
Държавното обвинение има трудна задача. То трябва да докаже, че г-жа Йончева е знаела или "предполагала престъпен произход на парите", получени от съдружника й "Далий Трейдинг". Два месеца по-рано, през ноември 2018 г. г-жа Йончева постъпи достойно като сама се отказа от имунитета си в 44-то Народно събрание. И така даде положителен пример как трябва да се помага на върховенството на закона. Но ето, че сега тя отказва да се раздели с европейския си депутатски имунитет. Странно! Защо през 2019 г. е преценила, че трябва да помогне на върховенството на закона, а сега е на обратното мнение. И стиска здраво в ръцете си своя имунитет. Защо този пусти имунитет сега е толкова много желан.
И така. Евродепутатът Елена Йончева има потвърден имунитет. Българското върховенство на закона е възпрепятствано да си свърши работата. И българските граждани никога няма да узнаят дали това, което все още четем в "Гугъл" по този случай е вярно или не. Просто снощното гласуване спусна бариера пред истината. А иначе у нас приказки за върховенството на закона има много. Но самото върховенство никакво го няма. Защото винаги ще се намери някой да го възпрепятства. В понеделник тая работа свърши ляво-либералната, зелена и популистка част от Европейският парламент.
 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени