"Алфа Рисърч": На финала на кампанията ГЕРБ-СДС е първа сила с близо 26 %

ПП-ДБ са втори с 25,4 %

Електорални нагласи на финала на предизборната кампания според Алфа Рисърч
Електорални нагласи на финала на предизборната кампания според Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Паритет за първото и второто място на предстоящите избори на 2 април, сочи проучване на "Алфа Рисърч" дни преди вота. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са с изключително близки резултати, в рамките на статистическата грешка - съответно 25.9% и 25.4%. Паритет има и за третото и четвъртото място. ДПС е с 13.8%, а "Възраждане" - 13.6%. БСП остава на пета позиция с 8.2%. Следва "Български възход", които могат да останат под чертата за влизане в парламента.

 

Предизборната кампания промени ли мнението ви за кого да гласувате
Предизборната кампания промени ли мнението ви за кого да гласувате Източник: Алфа Рисърч

Към момента 3.7% от избирателите ще се възползват от възможността да отбележат квадратчето "Не подкрепям никого", т.нар. протестен вот. Наблюдава се, че в хода на кампанията ГЕРБ успя да мобилизира своите привърженици в страната. За разлика от тях ПП-ДБ са една от формациите, които разполагат с по-широка електорална периферия, която е с потенциал да бъде мобилизиран в рамките на следващите дни. Интригата ще се запази до последните часове на изборния ден. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

 

Проучването е направено между 25 и 29 март, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проведено е сред 1113 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е сертифицирана двустепенна извадка, с квота по основни социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени