Алфа рисърч: Расте доверието в ГЕРБ-СДС, ИТН са загубили половината от избирателите си

Преразпределението на гласове към ПП "Продължаваме промяната" ще бъде ключово

Електорални нагласи за парламентарните избори
Електорални нагласи за парламентарните избори Източник: Алфа Рисърч

Данни от последното проучване на "Алфа Рисърч" за политическите нагласи в обществото сочат, че коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде победител на предстоящия парламентарен вот на 14 ноември. В студиото на bTV социологът Боряна Димитрова обясни, че това се дължи на два успоредни процеса - както ръст в доверието, така и съществен спад при останалите политически сили.

 

Димитрова заяви, че битката за второто място, което най-вероятно ще определи и коя ще бъде първата политическа партия с реални шансове за съставяне на кабинет, ще бъде оспорвана.

 

"В полза на БСП играе високата мобилизация на симпатизантите им, включително от президентския вот, но срещу тях може да играе евентуалната COVID ситуация, която засяга най-силно по-възрастните избиратели и хората, които имат повече притеснения да гласуват машинно. Тези фактори обаче не са възпиращи за "Продължаваме промяната", коментира тя.

 

Социологът обясни, че според проучването на "Алфа Рисърч" ИТН намалява двойно своите избиратели. "Част от избирателите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отиват при "Продължаваме промяната" и точно това преразпределение е ключово за нагласите, които наблюдаваме", каза тя.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени