"Алфа Рисърч": Според 40 на сто от българите, страната ни трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия

43% искат партиите и институции да изработят единна позиция към войната в Украйна и санкциите срещу Русия

Резултатите от изследването на Алфа Рисърч
Резултатите от изследването на Алфа Рисърч Източник: Алфа Рисърч

Експресно национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 18 – 22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети показва, че за нас, българите, най-важните уроци, които трябва да научим, са за необходимостта от общи единни действия, както  на Европа, така и вътре в България.

 

51% смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти.

 

Фокус върху българската позиция поставят около 40 на сто от анкетираните. 43% заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. За 40 на сто България трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

 

Активната хуманитарна помощ, която правителства и обикновени граждани вече оказаха на бягащите от войната оставя този въпрос малко по-назад в предпочитанията, сред вече научените уроци. Изрично го посочват 34% от запитаните. 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

 

Девет на сто смятат, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени