Анализатор: Един от уроците на войната в Украйна е, че не става въпрос за численост, а за това как се биете, а украинците са по-добри в това

Новите позиции поставят украинската HIMARS в обсега на критични руски цели, като градовете Мелитопол и Токмак, плюс железопътни линии, снабдяващи Крим

Украински военни
Украински военни Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Един от уроците от тази война е, че не става въпрос за численост, а за това как се биете, а украинците са по-добри в това", заявява Ед Арнолд, научен сътрудник по европейската сигурност в Royal United Services Institute, мозъчен тръст в Лондон, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл". 

 

Украинските войски, заредени с енергия от превземането на южния град с по-малко кръвопролития, отколкото мнозина предвиждаха, продължават да са в движение, като обстрелваха руските сили, които напуснаха града, като същевременно отблъскваха руска офанзива в далечния североизток около град Бахмут.

 

Като военна цел Бахмут няма много смисъл и може да черпи ресурси от защитата на други области. Увеличаването на броя на руските войски в Донбас може да принуди Украйна да разположи повече свои войници и оръжия там, ограничавайки способността ѝ да атакува другаде. Остава неясно дали едно разширено руско присъствие може да наклони баланса обратно в полза на Москва, добавя той.

 

Ударът върху Крим и руските войски в южната част на Украйна може да предложи на Киев възможности за натиск върху Русия с помощта на артилерия, дронове или войски. Един регион, към който Киев може да се насочи, казват военни анализатори, е сухопътният мост през Южна Украйна, простиращ се на запад от Русия до Днепър.

 

Украинските сили биха могли да се опитат да прекъснат тази жизненоважна руска връзка, като се движат на юг около оживения град Запорожие, казват те. Подобен ход би блокирал руските войски на запад и би изолирал силите в Крим. Самият Крим може да бъде примамлива цел за Украйна.

 

"Г-н Грант, който наскоро посети Украйна, каза, че по-голямата част от руските войници там не са обучени бойни сили и полуостровът "е може би най-слабата част" от територията на Русия в Украйна. Каналът, доставящ вода на Крим, може да се превърне в украинска мишена, но Киев може да се въздържи да го удари, заяви Ед Арнолд, защото това би наранило цивилното население на района по начин, по който Украйна и Западът критикуваха Русия, че го прави с ракети и атаки с дронове срещу украински цивилни цели. Едно директно нахлуване в Крим също е по-голямо предизвикателство, отколкото бавното му задушаване, както Украйна направи с руските сили в Херсон.

 

"Сега има доста добри възможности за украинците да удушат Крим" и да запазят контрола над прясната вода като лост, отбелязва Арнолд. Ако Украйна се опита да притисне Крим, Вашингтон посочи, че няма да се намеси. САЩ призоваха Киев да не използва доставени от Запада оръжия за нападение върху руска територия. "Крим е въпрос, който трябва да бъде обмислен и решен от украинското ръководство", посочва министърът на отбраната Лойд Остин миналата седмица.


Украинският президент Володимир Зеленски заяви в събота, че е обсъдил боевете в този регион със своите висши служители. "Правим всичко, за да помогнем на нашите герои да устоят на руските атаки", каза той в Телеграм.

 

Дори и силите на Киев да не заемат бързо повече позиции близо до Херсон, неотдавнашният им напредък там им позволява да нанасят удари по руските линии за доставки, минаващи към Кримския полуостров, който Москва отне от Украйна през 2014 г. Руските военни бази и цивилни в Крим разчитат на доставки и прясна вода от териториите на север, които сега са с разделен контрол между Москва и Киев.

 

Украйна миналия месец намали способността на Москва да снабдява полуострова, когато нейните сили повредиха Керченския мост с експлозия. Москва построи моста през 2016 г., за да свърже Крим директно с Русия. Сега повечето доставки трябва да се доставят бавно с кораб или чрез една железопътна линия, минаваща през Югоизточна Украйна, в контролирана от Русия територия, която може да бъде в обсега на артилерията и безпилотните самолети на Киев.

 

Развитието предлага на Украйна разнообразни възможности, позволява ѝ да упражнява натиск на няколко фронта и ѝ дава шанс да се възползва от възможностите, казват военните стратези. Руските войски, за разлика от тях, показват признаци на дезорганизация и деморализиране въз основа на публикации в социалните медии и други разузнавателни данни от отворени източници.

 

"Мисля, че украинците трябва да продължат натиска върху руснаците, доколкото могат", въпреки наближаването на зимата, заяви висшият генерал на САЩ Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, в сряда. "Ясно е, че руската воля за битка не може да се сравнява с украинската воля за битка."

Украинските войски превзеха Херсон по-рано този месец, след като го обсаждаха повече от два месеца главно благодарение на прецизна артилерия, като M142 HIMARS, доставена от САЩ и други западни съюзници.

 

Напредвайки през Херсон към западния бряг на река Днепър, войските вече могат да разширят с мили на изток и юг ударите си по руските позиции и снабдителните линии. Украйна вече обстрелва отстъпващите руски войски през Днепър и наскоро направи десант на специални части през широката река. Украинските официални лица не описват подробно своите военни операции.

 

"Ако украинците прекосят реката в някакъв брой, подозирам, че много руснаци ще продължат да бягат", както направиха от Херсон, каза Глен Грант, пенсиониран британски подполковник, който съветва украинската армия от 2014 г. "Колкото повече украинците могат бързо да преминат през реката, толкова по-добре ще бъде за тях", поради очевидния руски безпорядък в района, каза той.

 

Висшият руски генерал оправда изтеглянето от Херсон като позволяващо предислоцирането на войски в други области. Руският президент Владимир Путин постави като политически приоритет превземането на Донбас, традиционно рускоезичен регион, част от който руските проксита превзеха през 2014 г.

 

Тези атаки около Бахмут досега са постигнали само малки печалби, казват наблюдатели. Ген. Мили каза, че Украйна води "много, много успешна мобилна отбрана" в района.

 

Британското министерство на отбраната заяви в петък, че руските сили близо до границата на Крим и в Донбас копаят окопи, около 40 мили зад фронтовите линии, "което предполага, че руските планиращи се подготвят в случай на нови големи украински пробиви".

 

Неотдавнашното повторно превземане на Херсон от Украйна и западния бряг на река Днепър има последици отвъд освобождаването на гражданите на града от руски контрол. Това даде на силите на Киев позиция, от която те могат да тормозят руските войски и доставки по пътищата и железниците, от които Москва се нуждае, за да осигури Крим.

 

Новите позиции поставят украинската HIMARS – мобилна, високоточна американска ракетна система, която може да изстрелва ракети до около 50 мили (70 км, бел. ред.) – в обсега на критични руски цели, като градовете Мелитопол и Токмак, плюс железопътни линии, снабдяващи Крим.

 

Украинските сили за специални операции изглежда са направили десант на полуостров Кинбрун миналата седмица. Тази част от земя, която е до голяма степен влажна зона, осеяна с шепа села, осигурява стратегически важно място, от което силите могат да задушат достъпа до важни реки и пристанища. Реките са жизненоважни за износа на зърно от Украйна.

 

Контролирането на района на Херсон също приближава украинските сили до канала, който доставя прясна вода в Крим, което потенциално дава на Киев известен лост за влияние върху контролирания от Русия полуостров.

 

Междувременно атаката срещу Керченския мост на 8 октомври пречи на руските усилия за снабдяване на юг. Мостът, построен от Русия след анексирането на Крим през 2014 г., осигури единствения пътен и железопътен маршрут директно от Русия до Крим. Ограниченият достъп до моста може да попречи на логистиката на руските военни сили на юг.

 

Усилията за ремонт на моста са в ход, но е малко вероятно той да бъде напълно функциониращ поне до следващия септември 2023 г., според британското министерство на отбраната.

 

Ситуацията в Донбас може да се промени, тъй като Русия премества повече от наскоро мобилизираните си войски в района или въвежда войници от Херсон. По време на двумесечната обсада на града от Украйна Русия изглежда е изтеглила около 20 000 от своите висши войници там за предислоциране и ги е заменила с новобранци, които последни са се оттеглили през Днепър.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Повече руски войници са загинали в битката за Авдеевка, отколкото са загинали през цялата съветско-афганистанска во

Целите на Путин остават унищожаването на НАТО като ефективен съюз, прекъсването на връзката между Съединените щати и Европа и изграждането на нов световен ред, в който гласът и силата на Русия са доминиращи

Прочетете повече прочетете повече

Слави Трифонов: Това би трябвало да е краят на политическата кариера на Христо Иванов

Спомняте ли си как се беше снимал пред централата на ДПС и крещеше “Нито глас за Пеевски"? И, в крайна сметка, сгушен в скута на Делян Пеевски, пие мазно турско кафе

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутатът Александър Йорданов: Въпросът как наследниците на терористи, на кадри на престъпната БКП, както и на нейна

Комунистите създадоха филм за възхвала на убийците - "Черните ангели" - и много български актьори се опозориха с участието си в него в ролята на терористи

Прочетете повече прочетете повече

Чуваш ли ги, Путин? Моряците на "Курск" те зоват при себе си! Путин бавно и постепенно губи разсъдъка си. Треперещи ръце

За един ден само в Авдеевка Русия губи толкова войници, колкото СССР е губил за цяла година в Афганистан през 80-те, пише експертът Камен Невенкин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени