Анализатор: В условия на война, в която България е вражеска за Русия страна, за шефове на спецслужбите под патронажа на един проруски президент може да са назначени приятели на едно вражеско посолство

Щом партиите ни сами не могат да градят държавност, а все пак искаме да сме европейци, не ни остава друго, освен да минем на ръчно управление от Брюксел, пише Веселин Стойнев

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Коментар на Веселин Стойнев, Дойче веле

 

Президентът Радев де юре бе на крачка от деяние за импийчмънт с поведението си при връчването на втория мандат за правителство – оставаше му само да покаже папката на акад. Денков, без да му я даде. Де факто обаче той погази Конституцията с посланието – не е целесъобразно да ви връчвам мандата, който вече е дискредитиран и ви съветвам да не го реализирате. И безпрецедентно изгони делегацията на мандатоносителите, вместо да седне дори само на формален разговор с тях, както бе винаги при връчване на мандатите досега.

 

Президентът се възползва от аматьорското поведение на "Продължаваме Промяната", уличена с неадекватни политически изказвания по време на националния си съвет и допуснала в редиците си амбулантен търговец, който им извъртя ченгеджийски номер да огласи запис от онлайн срещата. Резултатът от удара, от който се възползваха всички противници на "Промяната", се оказа още по-болезнен, когато акад. Денков дори не понечи да отговори на унизителния президентски шамар.

 

Президентът с все повече безконтролна власт

Президентът концентрира в последните 2 години огромна и безконтролна власт. Значителна част от нея идва и по линия на спецслужбите, шефовете на които на практика той си самоназначи, по предложения на послушните нему служебни правителства. Такава власт не е имал никой президент досега, защото шефовете на спецслужбите по Конституция са резултат от властови баланс, а не проводник на еднолична власт. Със своите правителства и спецслужби обаче в условията на продължителна политическа криза Румен Радев де факто е начело на една полупрезидентска република.

 

Сериозен е и проблемът със суверенитета, който обаче не следва от иначе безобразните думи на Асен Василев, че за шефове на службите са подбрани "наши хора, одобрени от посолството", които после се дообясняваха с допуска до класифицирана информация на партньорските служби. А с това, че в условия на война, в която България е вражеска за Русия страна, за шефове на спецслужбите под патронажа на един проруски президент може да са назначени приятели на едно вражеско посолство. Особено като добавим и поредната кремълска операция по дестабилизацията на Западните Балкани, която е в ход тези дни.

 

Със самочувствието на върховен блюстител над държавните тайни и интереси, Радев си позволи и да определя кого ще допуска на Консултативен съвет за национална сигурност, въпреки че Законът за КСНС много ясно определя кой по право членува в него. Така че сега повече от всякога е необходимо шефовете на спецслужбите да бъдат избирани от парламента и да бъдат подложени на парламентарен контрол, както подобава на една демократична държава. А президентът да бъде върнат в рамките на ограничените си конституционни правомощия, от които излезе благодарение на политическата криза и които вече са му непоносимо тесни.

 

Радев може да помогне като Гешев

Поведението на президента обаче същевременно е шанс за реализацията на втория мандат – така както еманципацията на главния прокурор се оказа предпоставка за договорката за ротационно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Радев поставя под сериозна заплаха евроатлантическата ориентация на страната, която изповядват и двете коалиции. Той е заплаха и за самата партийна система, която ако сега се срине, ще трасира окончателно и пътя към още по-голяма президентска власт - съмнително дали в интерес на българския суверенитет.

 

В изнесения запис от Националния съвет на "Продължаваме Промяната" са осветени и президентски попълзновения, които е твърде възможно всъщност да са в основата на изнервянето на Радев: че той ще участва в местните избори наесен със свои кметове, създавайки кметска президентска партия или ешелон. И то за сметка главно на кметове на ГЕРБ. Това е съществена предпоставка ГЕРБ да намерят общ интерес с ПП-ДБ срещу Радев и да подкрепят правителство с втория мандат, за да ограничат възможностите на президента да разширява влиянието си и в посока местна власт. Защото кабинет с третия мандат, ако изобщо е възможен, би имал легитимност под санитарния минимум, а нови избори пращат цялата власт отново в ръцете на президента, като електоралните загуби за първите две политически сили са повече от сигурни.

 

Напълно експертен кабинет

След всичко случило се обаче кабинет с втория мандат вече е възможен само като напълно експертен, запазвайки ротационната формула "Денков-Габриел". Още от предишния парламент подкрепата за правителство с втория мандат до голяма степен бе заложник на желанието на съпредседателя на ПП Асен Василев да участва в него като финансов министър. Но след като той е главният герой от записа с одобрението на шефовете на службите от "посолството" и чистката по върховете на държавната администрация, заради което ГЕРБ замразиха преговорите, вече е съвсем невъзможно да има правителство с негово участие.

 

Жалкото е, че след като ПП изядоха и торбата със сол, и стоте тояги, сега ще платят и жълтиците – за да стигнем до това, на което партньорите им от ДБ настояваха още от втория мандат в предишния парламент – за експертно правителство без политически лица. Но когато смяташ, че историята започва от теб, по трудния начин откриваш, че и други вече са минали по този път и знаят, че има засади зад всеки храст.

 

Ако обаче и този път пропуснем шанса за редовно правителство с втория мандат, не остава друго, освен избирателите на ПП-ДБ да поискат конституционна промяна, с която България да се превърне в протекторат на Европейския съюз. Щом партиите ни сами не могат да градят държавност, а все пак искаме да сме европейци, не ни остава друго, освен да минем на ръчно управление от Брюксел.

Още от "Мнения и анализи"

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Росен Йорданов: Популистки партии от опозицията, които разпространяват слухове за мигрантите, си играят с кибрит до купа

Според него на такива въздействия се поддават млади хора с колебание в самочувствието, в самооценката, "защото най-чувствителни на тази тема са младите хора, които не са информирани"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени