Андрей Райчев: ПП не могат да вземат цялата власт непропорционално на подкрепата си, защото ще повръщат от власт! А Борисов излезе от изолация

ПП не разбират отношенията си с Бойко Борисов, добави той

Андрей Райчев
Андрей Райчев Източник: Zonanews

Бойко Борисов не се стремеше да влезе във властта, а се стремеше да преговаря. Борисов не се интересува от крайния резултат, защото той излезе от изолация. Втората много голяма грешка е, че ПП решават да увеличат властта си непропорционално на подкрепата си - това е преяждане с власт. ПП не могат да вземат цялата власт непропорционално на подкрепата си, защото ще повръщат от власт. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНТ за замразяването на преговорите за съставяне на ротационното правителство Денков-Габриел.

 

По думите му Радостин Василев е детонаторът. Записът, който разпространи Василев, шокира, но той повече шокира с формата, а не със съдържанието. Не е проблемът как говорят политиците, а е проблем какво говорят - това плаши, коментира Райчев и добави, че ПП не разбират отношенията си с Бойко Борисов.

 
Според него Борисов няма никаква цел, а се отпуска на креслото и чака да види какво другите ще направят. Неговите противници трябва да направят нещо, а те нямат разумен ход. До няколко дни президентът трябва да даде втория мандат и когато това се случи, имат три възможности - да се върне мандатът при връчването му, завеждат акад. Николай Денков, който да се опита да състави правителство или завеждат някой друг, различен кандидат за премиер от акад. Денков.

"Борисов ги изчаква и като ги види, ще го измисли. Най-дразнещата история са посолствата", посочи Андрей Райчев.

 

Той не е сигурен, че ПП-ДБ ще могат да преживеят скандала със записите, тъй като не са предложили нито една адекватна политика. Те не могат да стоят в позата да им се даде цялата власт. Защо им е цялата власт на ПП, Андрей Райчев не може да разбере.

 

Спасително за ПП-ДБ е да минат на вариант експертно правителство, но не се знае и дали Борисов ще приеме. По-добре е за България да избегне нови предсрочни парламентарни избори, има и трети мандат, посочи той.

 

Андрей Райчев добави, че максимумът, до който ПП-ДБ може да отиде, е техническо правителство за една година.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени