Андрей Райчев: Шумен провал за Рашков, коалицията трябва да се освободи от него или ще потъне с него

Според него в момента ГЕРБ излиза от изолацията, в която беше заради действията на Рашков.

Андрей Райчев
Андрей Райчев Източник: Zonanews

"Истината е, че наблюдаваме символично насилие. Това е насилие, което е един вид само замахвам, но спирам не удрям. Това символично насилие в България не е нова практика. БСП беше подложена на символно насилие, после при Симеон (Сакскобурготски, бел.ред.) изчезна и после при  Цветанов (Цветан Цветанов, бел. ред.) се появи отново". Това коментира по bTV социологът Андрей Райчев по повод задържането на бившия премиер Бойко Борисов и други знакови лица от ГЕРБ.

 

По думите му при "символното насилие" има показност, шумни арести, но след това няма реални присъди. Според него проведената операция с ареста на Бойко Борисов е "много тежък пореден провал на Рашков", който е подлъгал премиера.

 

"Това не са глупави хора, доверили са се на Рашков, надявали са се да намерят нещо като пачи и кюлчета, това единственото обяснение", коментира Райчев.

 

Социологът обаче смята, че действията са създали напрежение в коалицията, защото от "Продължаваме промяната" не са предупредили партньорите си за нея и те са научили за ареста на Борисов от прессъобщението на МВР с всички останали.

 

Пред премиера и "Продължаваме промяната" има два варианта - или "да подкрепят Рашков и да потънат с него, или да се освободят" от вътрешния министър, който показва "неспособност да прави друго, освен на да шуми", смята Райчев.

 

Според него в момента ГЕРБ излиза от изолацията, в която беше заради действията на Рашков.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени