Антибългарската групировка БСП е в кома - има едва 36 депутати

Бившите комунисти остават без нито един народен представител в 4 области - Кърджали, Разград, Търговище и Силистра

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП
След като ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите за народни представители в 46-то НС се разбра, че антибългарската групировка БСП има едва 36 народни представители. Това е безпрецедентно слаб резултат за БСП. 
 
Бившите комунисти остават без нито един народен представител в 4 области - Кърджали, Разград, Търговище и Силистра. В Кърджали беше бившият ДС офицер Велизар Енчев, сменил няколко партии, преди да се завърне в лоното, откъдето се  е пръкнал. Не влиза и бившият скандален кмет на Сливен Кольо Милев, както и Елка Неделчева, която водеше листата на БСП в Разград. Вяра Емилова, водач на листата в Силистра също не влиза. 
 
С по двама са Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Плевен, Пловдив област, столичните 23 и 25 МИР и Стара Загора. В Бургас влиза Петър Кънев, а от девета позиция с 1250 преференции към НС се е прицелил бившият депутат Тодор Байчев. Очаква се решението на Корнелия Нинова дали ще влезе от Варна или от София.
 
От морската листа със сигурност влиза Борислав Гуцанов, който има и 1610 преференции. Ако Нинова избере София, в НС ще отиде бившият кмет на Провадия Филчо Филев. Осмият Мирослав Коларов има 1018 преференции, но те не са достатъчни за разместване.
 
Във Велико Търново освен Явор Божанков (бивше "ново лице" през 2014 г. на ДСБ) в парламента влиза дългогодишният кмет на Стражица Румен Павлов, който има 1393 преференции и излиза от шеста на втора позиция. От Пазарджик депутати стават Драгомир Стойнев и учителката Петя Цанкова, а от Плевен - Румен Гечев и Стефан Бурджев, който с 2414 преференции и от  осми става втори. В 17 МИР Пловдив област Веска Ненчева пренарежда листата и влиза в НС заедно с Манол Генов.
 
В тази листа трима са успели да съберат сериозни преференции и да разместят списъка, но Ненчева печели, защото  има 3108 лични гласа, докато Енко Найденов и Светозар Славчев са с 2390 и 1570. в 27 МИР Стара Загора влизат Георги Кадиев и Георги Гьоков. В 23 МИР депутати ще са Христо Проданов и Благовест Кирилов. Очаква се Корнелия Нинова да влезе от 25 МИР, откъдето влиза и Минчо Христов. Във всички останали области мандатите за БСП са по един.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени