Антон Геращенко: Путин няма да прости на украинците унижението си! Можем да го спрем единствено, нанасяйки му тежко поражение!

Ако САЩ и страните от НАТО не ни дадат достатъчно оръжие, Украйна ще се обезкървява в ожесточени и продължителни боеве, добавя той

Антон Геращенко
Антон Геращенко Източник: Lenta.ru

"Руснаците започнаха частично изтегляне на своите войски от Киевска и Черниговска области. Не трябва да се радваме на това, нито да се отпускаме, както би им се искало на много хора. Войната съвсем не е свършила, тя е в разгара си. Путин няма да прости на украинците своето унижение. Войски от района на Сум, Чернигов и Киев се товарят на жп платформи и се прехвърлят в Донецка и Луганска области с цел обкръжаване на групировката наши сили там. Настъплението, което руснаците планират е от три посоки. По направлението Изюм-Барвенково се водят тежки боеве с последваща цел Славянск-Краматорск. Продължава настъплението на Северодонецк-Пппасная, с цел обкръжаване на Лисичанск. От юг, от страната на Мариупол, също се подготвя ударен юмрук. Освен това, забелязано е струпване на вражески резерви в Алчевск, Стаханов, Първомайское и в околностите на Макеевка и Донецк". Това пише в своя Telegram канал Антон Геращенко, съветник в украинското МВР и бивши зам.-министър на вътрешните работи на Украйна.

И продължава:
"Путин планира обкръжаване на нашата групировка (нека се надява, но това не трябва да се случва). След което той се готви да постави пред украинските власти ултиматум за безусловна капитулация, с приемане на неговите условия. И ако ултиматуът не бъде приет, което е очевидно за всички, то Путин отново ще насочи своите войски срещу Киев. Не е изключено този път да атакува едновременно с Лукашенко. 

Путин може да бъде спрян единствено като бъде нанесено тежко военно поражение на неговата армия, което по степента на загубите би се равнявало на загубите по времето на Сталинградската битка, поставила началото на края на германския Вермахт. Тогава ние бихме могли да разгърнем настъпление и да изхвърлим окупаторската армия извън пределите на Украйна. 

За да направим това ни е нужно тежко въоръжение - артилерия, минохвъргачки, ракетни системи за залпов огън. Това е минимъмът, който ни е нужен. 
Поради постоянните руски удари с крилати и балистични ракети, Украйна не може да разгърне производството на въоръжение на своя територия. Ние зависим на 100 процента от западните доставки. 

Но това въоръжение е много малко, за да ни позволи да се защитаваме и напълно недостатъчно, за да можем да настъпим и изгоним окупаторите от нашата територия. Всеки ден забавяне в доставките на тежко въоръжение ще струва стотици украински животи!

Уверен съм, че и във Вашингтон, и в Лондон, и в Берлин, и в Париж знаят за това. Тогава защо не ни доставят повече оръжие?

След като ни давате Javelin, NLAW и Stinger, с които ние громим бронетехниката и авиацията на противника, какъв е проблемът да ни дадете артилерия, минохвъргачки, боеприпаси, камиони, пикапи и т.н.?!

Аз никога не съм вярвал и сега не вярвам, че НАТО ще затвори въздушното пространство над Украйна. Това би означавало пряко стълкновение с Путин, от което така се пазят западните лидери. 

Ако САЩ и страните от НАТО не ни дадат достатъчно оръжие, Украйна ще се обезкървява в ожесточени и продължителни боеве. 

дайте ни тежко въоръжение и ние ще спрем Путин и неговите орди, нанасяйки му такова поражение, след което няма и да помисли да си пъха носа в Европа. 

Като помагате на Украйна, Вие помагате на себе си!".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени