Атанас Запрянов: Единственият начин да се спре войната е превъоръжаването и помощта към Украйна

"България не разчита със свои средства да защитава територията си след членството в НАТО", каза той

Ген. Атанас Запрянов
Ген. Атанас Запрянов Източник: БГНЕС
За новата фаза на войната в Украйна, референдумите и руската мобилизация. Анализ на Йордан Божилов и ген. Атанас Запрянов в "Денят започва" по БНТ
 
Божилов: "Не сме изправени пред война. Рисковете за сигурността са сериозни, но опасност от световна война няма. Войната най-лесно би могла да бъде спряна от руска страна, дали от Путин или някой след него. Няма държава, която да не осъжда тази война. Осъжда се референдумът.
 
Всички тези негативни последици, които и ние понасяме, е следствие на тази война. Тази мобилизация ще засили военните действия, ще имаме повече жертви, повече разрушения. Хубаво е, че хората в Москва, Петербург и други населени места протестират. Така информацията влиза и достига до всички хора, защото руската пропаганда е голяма. Руската армия има липса на високо точни оръжия, минаваме на война, която разчита на конвенционални оръжия.
 
Ако е студена зимата и няма ток това ще е голям натиск върху ръководството на Украйна и Европа, а Путин разчита на това. Те да приемат неговите условия. Войната има влияние върху всички сфери. Влияе и върху нашата страна. Бюджетът за отбрана трябва да е амбициозен, но и допустим. Да, ние сме в НАТО и това трябва да се използва.
 
Трябва да инвестираме в нашата армия, защото войната в Украйна показа колко неефективно е руското въоръжение. Все още сме разединени от това, което се случва в Украйна. Трябва да се обединим около оценките си, да се обединим за прекратяване на войната. Има много дезинформация. Трябва да имаме по – ясна и твърда позиция. В България не се ремонтира оръжие. 
 
 
Запрянов: Имаме война, която се води всеки ден  от 24 февруари. Трябва да обсъждаме горещата война и да се стремим да я спрем с преговорои. Тази война ще е все по – кръвопролитна и ще застраши световния мир. Много е странно превъоръжаването и помощта към Украйна да се интерпретира като засилване на войната, това е единственият начин да се спре войната.
 
Сценарият не се случи,защото украинската армия се защитава.  Сега, когато се въвежда военно временната мобилизация войната отива във всеки дом. На хората не им е ясно защо воюват. Говорим за сериозен воненен контингент с обилизацията на тези 300 000 души. Как да няма ескалация на напрежението.
 
България не разчита със свои средства да защитава територията си след членството в НАТО. Това не означава, че ние не полагаме усилия. Превъоръжаването на армията не е революционно мероприятие. Правителството и изпълнителната власт има информация. При заседание на съвета в МС, не е нужно да се казва всичко , защото има класифицирана информация. Липсата на парламент е значим, защото ако той съществува би било още един канал за инфорамция към българското общество, да се вземат решения.
 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени