Atlantic Council: Нищо не е по-вероятно да провокира още и още руска агресия от продължаващата слабост на Запада

В продължение на близо две години западните лидери глупаво си позволяваха да бъдат сплашвани от Русия, се казва в анализа

Руски военни
Руски военни Източник: Пресслужба на кмета на Москва

Забележителните успехи на Украйна в Черно море подчертават какво може да се постигне, когато партньорските страни преодолеят фобията си от ескалация на военните действия и предоставят на въоръжените сили на Украйна достатъчно количество оръжия, без да налагат изкуствени ограничения за тяхното използване. Според Атлантическия съвет (Atlantic Council), базиран в САЩ мозъчен тръст към НАТО, страхът на Запада от руска ескалация е "тайното оръжие на Путин", предаде агенция УНИАН.

 

Въпреки че 1000-километровата фронтова линия на конфликта почти не се премести през последните дванадесет месеца, събитията на други места показват, че военен пробив все още може да бъде реалистична възможност. Най-динамичните събития от войната през 2023 г. се случиха в Черно море. Въпреки липсата на собствени военни кораби, Украйна успя да принуди флота на Путин да отстъпи.

 

Унищоженият руски десантен кораб
Унищоженият руски десантен кораб Източник: Telegram

Отбелязва се, че този забележителен украински напредък вече може да стане основа за победа над Русия. Украйна е в състояние да подготви почвата за евентуално поражение на Руската федерация, като вземе предвид този опит. Може би най-вече напредъкът на Украйна в морето потвърждава безсмислието на руските заплахи и пълната глупост на желанието на Запада да избегне ескалацията на всяка цена. Официалните лица в Кремъл използват заплашителен език, защото смятат, че на Запада му липсва решителност.

 

В продължение на близо две години западните лидери се оставиха да бъдат плашени от Русия. Те лишиха Украйна от оръжията, от които се нуждаеше, за да спечели войната, от страх да не провокират Путин. Този катастрофален подход само удължи враждебните действия и насърчи Кремъл. Сега трябва да бъде болезнено ясно, че нищо не е по-вероятно да провокира още и още руска агресия от продължаващата слабост на Запада.

 

Анализаторите твърдят, че през 2024 г. партньорите на Украйна трябва да направят логични изводи от събитията в Черно море и да ги приложат, за да създадат печеливша стратегия:

"Това означава да се откаже от собствените си червени линии и най-накрая да даде на Украйна инструментите за прекратяване на войната. Страхът на Запада от руската ескалация е тайното оръжие на Путин. Крайно време е да го разоръжим".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени