Българите предпочитат "сглобката", а при избори днес ГЕРБ-СДС води със 7 % пред ПП-ДБ! Рейтингът на Радев - сринат

42% не искат предсрочни избори

За кого бихте гласували на предсрочни парламентарни избори днес
За кого бихте гласували на предсрочни парламентарни избори днес Източник: Тренд/24 часа
Паспорт и методология на изследването
Паспорт и методология на изследването Източник: Тренд/24 часа

Положителните оценки към основните институции в началото на новата година се стабилизират на ниските нива от края на 2023 г. Промяна в електоралната картина няма. Няма и очакване, че ротацията в правителството ще доведе до съществена промяна в управлението. Близо половината от българите не са запознати с промените в конституцията. Това са основните изводи от новото национално представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

 

За кого бихте гласували на предсрочни парламентарни избори днес
За кого бихте гласували на предсрочни парламентарни избори днес Източник: Тренд/24 часа

Няма динамика в подкрепата на основните политически формации. ГЕРБ запазва първото място с дял от 24.8% сред гласуващите, следвана  от  "Продължаваме промяната-Демократична България" (17.8%). "Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа от 14.6% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.8%), а петото място остава за БСП (9.6%). За пореден месец и ИТН  запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%. При евентуални нови парламентарни избори, 7% биха отбелязали опцията "не подкрепям никого".

 

Как оценявате работата на парламента
Как оценявате работата на парламента Източник: Тренд/24 часа

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции, но без задълбочаване на ерозията Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22%. Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета "Денков". Сред избирателите на ГЕРБ 4-ма от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

 

Как оценявате работата на правителството
Как оценявате работата на правителството Източник: Тренд/24 часа

Няма съществена промяна и в оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%.

 

Как оценявате работата на президента
Как оценявате работата на президента Източник: Тренд/24 часа

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари. 42% са на мнение, че предсрочен вот не е необходим.

 

Необходими ли са предсрочни парламентарни избори
Необходими ли са предсрочни парламентарни избори Източник: Тренд/24 часа

Няма сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел. Според 56% ротацията няма да промени съществено управлението. Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

 

Ще има ли промяна след предстоящата ротация
Ще има ли промяна след предстоящата ротация Източник: Тренд/24 часа

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. 30% не одобряват промените.

 

Одобрявате ли или не промените в Конституцията
Одобрявате ли или не промените в Конституцията Източник: Тренд/24 часа

 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени