България и Гърция - най-надеждните опори на Запада в Източното Средиземноморие и Черно море

Със строителството на стратегически проекти (газопровод за втечнен природен газ IGB, магистрали, връзки от гръцките пристанища до българския бряг) те представляват енергийна и транспортна ос в един бързо променящ се регион

Българско и гръцко знаме
Българско и гръцко знаме Източник: Depositphotos

Номинацията на България за почетна страна на тазгодишния Международен панаир в Солун - най-големият търговски панаир в страната, който се провежда ежегодно в северния пристанищен град - може да е изненада на пръв поглед. Това е чест, която обикновено е запазена за държави с мощна икономика и значителен инвестиционен интерес към страната домакин, като предишните носители на отличието са: САЩ, Русия, Китай и Обединените арабски емирства. Някои може би са очаквали, че тази година титлата ще бъде присъдена на държава като Франция, Германия или Индия, вместо това Солун е окичен с български знамена. Случайно? Вероятно не, защото България е най-близкият съсед и приятел на Гърция в геополитическата игра, която се разгръща в региона, съобщи "Катимерини".

 

Между системна газова връзка България-Гърция (IGB)
Между системна газова връзка България-Гърция (IGB) Източник: Министерство на енергетиката

В интервю тази седмица за държавната Атинско-македонска информационна агенция (АМИА), докато присъстваше на откриването на павилиона на страната си на международния панаир, българският президент отбеляза, че "България и Гърция образуват стратегическа ос на стабилност, която осигурява сигурност и перспективи за устойчиво развитие и растеж за целия регион".

Той не беше дипломатичен с този комплимент към добрия съсед, който почете страната му на най-важното търговско изложение, а описваше реалността, която се формира: Гърция и България наистина се превръщат в най-надеждните опори на Запада в Източното Средиземноморие и Черно море.

Гърция
Гърция Източник: Zonanews

Със строителството на стратегически проекти (газопровод за втечнен природен газ IGB, магистрали, връзки от гръцките пристанища до българския бряг) те представляват енергийна и транспортна ос в един бързо променящ се регион, който се стреми да допринесе за усилията на Европа да се откаже от руския газ и за усилията на международната корабоплавателна индустрия да не бъде зависима от геостратегическата експлоатация на пролива Босфор от страна на Турция.

Руският експанзионизъм, изразен в руското нахлуване в Украйна, и нарастващото желание за контрол над Черно море от страна на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, тласкат България, членка на НАТО и ЕС, по-близо до Егейско море и я обвързват по-силно с южния ѝ съсед и съюзник Гърция.

При сегашното развитие на обстоятелствата Атина и София се нуждаят една от друга. Президентът Радев призна, че страната му е много заинтересована - наред с другото - от плановете за развитие и управление на северните гръцки пристанища Кавала и Александруполис, и особено по отношение на блокираните търговски пътища в Черно море в резултат на войната в Украйна.

Той също така отбеляза, че Гърция не може да разгърне напълно потенциала си в областта на енергетиката, транспорта и други области без България, поради което двете страни трябва да останат единни. Следователно, освен двустранните икономически връзки, почитането на съседната страна в Международния панаир в Солун има още по-големи последици.

 

Източник: БГНЕС

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени