Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Кремъл подклажда националистически конфликти на Балканите

Кремълска пропаганда
Кремълска пропаганда Източник: Instagram

Докато руските военни влизат в Източна Украйна, пораждайки опасения от тотална война, медиите в Сърбия съобщиха, че руският президент Владимир Путин ще изпрати върховен пратеник в Белград тази седмица за разговори със сръбския президент Александър Вучич. Подобно посещение ще бъде използвано от Русия, за да окаже натиск върху своя съюзник Сърбия, каза политическият анализатор Агон Маличи.

 

"Това може да бъде само знак за натиск върху Белград и опит за разширяване на руския фронт срещу западните интереси на Балканите", каза той пред Prishtina Insight. Съобщава се, че разговорите им вероятно ще се съсредоточат върху неотдавнашните твърдения на Москва, че "наемници" от Албания, Косово и Босна и Херцеговина са изпратени да се бият от украинска страна срещу проруските бунтовници. Маличи казва, че въпросът за "наемниците" от Балканите е фалшив флаг - измислен претекст за насочване към страни, които Русия възнамерява да дестабилизира.

 

Според него най-големият риск от този дестабилизиращ дневен ред е за Босна и Херцеговина, където автономното управлявано от сърби образувание на страната, Република Сръбска, има конкретно намерение да се отцепи. "Въпреки това, Косово и други страни в региона също могат да бъдат мишени на различни форми на хибридна война", отбеляза Маличи.

 

Изследователят на международните отношения Мирлинд Бехлули казва, че посещението подчертава тенденцията на Русия да ескалира конфликта в Западните Балкани, "тъй като Русия вече спомена за участието на албански, косовски и босненски наемници в украинската война".

 

"Чрез вече установените герасимовски практики Русия ще се опита да дестабилизира тази част от Европа, чийто мир, за съжаление, е крехък", каза Бехлули. Западни официални лица обвиниха Кремъл, че подклажда националистически конфликти на Балканите, които застрашават мира в Босна и Косово и подхранват политическо напрежение в балканските държави от НАТО, Северна Македония и Черна гора.

 

Медийният съветник на президента Вйоса Османи, Беким Купина, каза, че кризата в Украйна несъмнено може да дестабилизира мира и на Западните Балкани и че политическото и военно сътрудничество на Русия със Сърбия се използва за хегемонистични цели на двете страни.

 

"Това посещение на руския служител и изявленията на Вучич доказват, че бъдещата цел на Русия и Сърбия е дестабилизирането на Западните Балкани", добави Купина. Премиерът на Косово Албин Курти каза във вторник пред парламента, че Косово подкрепя суверенитета на Украйна и ще координира отговорите с Европейския съюз, САЩ и НАТО.

 

Министерството на външните работи заяви, че Путин "се бори и продължава да се бори срещу демокрацията в Европа". "Путин отново се бори срещу мирната демокрация. Той води хибридни войни срещу демокрации в цяла Европа от години. Свободният свят трябва да отговори решително на Путин и неговите представители", написа министерството.

 

Косовските депутати във вторник в Асамблеята поискаха властите да следят отблизо събитията в Украйна, като я нарекоха "първият фронт" на по-широк конфликт. "Украйна е първият фронт, Балканите са вторият фронт и ние сме първата линия на този втори фронт на Балканите и правителството трябва да свика Съвета за национална сигурност", коментира по-рано Енвер Ходжай, депутат от Демократическата партия на Косово.

 

Източник: News.bg

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени