"Барометър": ГЕРБ води с 10,5% на ИТН, БСП е трета политическа сила

Очаква се рекордно ниска избирателна активност на изборите на 14 ноември

Електорални нагласи за парламентарните избори според Барометър
Електорални нагласи за парламентарните избори според Барометър Източник: Барометър България

Следващият парламент също ще бъде фрагментиран и без доминираща политическа сила. Това показва проучване на "Барометър България", извършено със собствено финансиране. Сред избирателите се наблюдава умора, разочарование и за съжаление намалена мобилизация да отидат до урните. За нежеланието на избирателите да отидат до урните допринесе и последният парламент с неговата невъзможност да излъчи правителство, безкрайни скандали, опростачване и принизяване на езика  в пленарната зала до хамалско ниво.

 

Според нагласите към днешна дата предсрочните избори през ноември може да се окажат с най-ниска избирателна активност към момента, по-ниска дори от изборите през юли. Наблюдава се спад в отговарящите категорично, че ще гласуват (35,4%) с тенденция за повишаване на тези, които са по-склонни да не го направят (10,1%) или категорично отказват да дадат своя вот (43,5%).

 

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември
Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември Източник: Барометър България

ГЕРБ, които при последните избори загубиха многогодишната си позиция на първа политическа сила, възвръщат позиции с подкрепата на 25,6% от анкетираните и са един от малкото политически играчи, които повишават и затвърждават подкрепата си. 


ИТН отстъпват първото място и остават втори с подкрепа на 15,1% от участниците в проучването. Трябва да се отбележи, че при формацията има ясно изразено разколебаване и отлив на избиратели. Като се има предвид че профилът на подкрепящите ги винаги е бил на избиратели, които вземат емоционални решения и склонни да променят позицията си в последния момент, предстои да се види доколко тази тенденция на спад ще се засили е следващите два месеца до изборите. 

 

Трета политическа сила с 13,2% са БСП, като макар и да не печелят нови поддръжници, съумяват да запазят подкрепата на традиционните си избиратели.


ДПС са политическата формация, която може да се похвали с безрезервна подкрепа от страна на своите избиратели, която не се влияе от почти никаква политическа турбулентност или скандали. Движението може да разчита на 11,9%.

 

Малко вероятно е "Демократична България" да подобри резултатите си при новите избори, тъй като формацията също търпи негативи от невъзможността на последния парламент да излъчи правителство и свързаните с това скандали и противоречия в общественото пространство. Намерение да гласуват за нея заявяват 9,2%.


Политическият играч, който може да се окаже най-губещ е най-малката формация в последния парламент – ИБНИ. В коалицията на Мая Манолова и Отровното трио вече се забелязват процеси на разпад, както и значителен спад в подкрепата на избирателите - 3,2%.

 

Ниската избирателна активност ще даде шанс и на други играчи на политическата сцена да преминат четири процентовата бариера. ВМРО, които заявиха, че ще се явят самостоятелно на тези избори, могат да консолидират както твърдия си електорат, така и избирателите на предишните си коалиционни партньори. 

 

"Възраждане", която наследи избиратели от изчезващата "Атака", също има своите шансове за по-добър резултат, особено при ниска избирателна активност.

 

Проучването е проведено на територията на Република България и не включва нагласите на гласуващите извън страната.

 

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 12.09-16.09.2021 г. 
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на територията на България с избирателни права
Обем на извадката: 810 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл засилва контрола и преследването над опозицията чрез кодифициране на термини, разширяващи официалното опреде

Новата стратегия определя "русофобията" като "проява на омраза, враждебност или враждебно отношение към гражданите на Русия, руския език и култура" чрез "агресивни нагласи и действия"

Прочетете повече прочетете повече

Борислав Цеков: Сенаторът от ДП Робърт Менендес е част от "антикорупционното мнозинство" на ППДБ, сега е признат за вино

През 2021 г. същият подписа (може да се предполага, че е срещу заплащане) "отворено писмо" до България. То беше писано от родни соросоидни активисти и съдържаше всички техни опорки за "завладяната държава", затънала в корупция и пр.

Прочетете повече прочетете повече

"Машината за убийства" на Москва набира скорост, непряката война между Русия и Запада навлиза в по-опасен етап

Дори съветският режим, в пика на своята параноя, не откри "ловния" сезон за всички свои критици или за онези, които работеха в критични отрасли

Прочетете повече прочетете повече

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени