Биткаджииската поза на Радев издава страх и паника

Пропагандата му вече не работи, когато джобовете са празни

Радев с вдигнат юмрук
Радев с вдигнат юмрук Източник: Прессекретариат на Президента

Цветан Фиков, BGReporter

 

Само до преди година, Румен Радев беше в удобната позиция на “продавач на илюзии”, целят в бяло, генериращ надежда за алтернатива на управлението. Удобно критичен, от него нищо не зависи и всички други са лоши. От една година обаче “палачинката се обърна” и удобството свърши. Управлява пореден служебен кабинет, “тезгяха с илюзии” е затворен, а хората се сблъскват всеки ден с проблемите причинени от неговите правителствени марионетки.

 

Държавата похарчи близо половин милиард за избори, а резултата е пълен провал на подкрепяните от него “площадни формации”.  Сбъдна се най-големия му кошмар, да провежда кампания в която всички решения се взимат от назначени от него в правителството. Реалностите се оказаха по-различни от пропагандата, която артикулираше под диктовката на приближеният му кръг. Алтернативата му се оказа празна опаковка!

 

Кризата се задълбочава, инфлацията расте, цените на комуналните услуги достигнаха рекордни висини. Този път Радев не може да излезе и да обвини друг. Не че не се опитва – преписвайки го на предишното управление. Разликата е обаче в това, че и предишното и сегашното управление са все кабинети излъчени от него. Партии промотирани от него с вдигнат юмрук. Пропагандата му вече не работи, когато джобовете са празни. А Радев, се се оказа няма нито механизми, нито моженето с които да спре процеса на ежедневно обедняване. Във всичките му думи прозира страх от загуба.

 

ГЕРБ от своя страна подклаждат още повече този страх, като отказват да обявят своя кандидат. Това принуждава Радев да стреля по невидима мишена. Да си търси цел за отстрел. Да се опитва да провокира Борисов да се яви срещу него под предлог "да запази честта на партията си, да не се крие зад нея" - думи на Радев при регистрацията на Инициативният му комитет в ЦИК. 

 

Това би било логически полезен ход от негова страна, ако ГЕРБ не са водеща партия във всички прогнози на социолозите, ако бяха губещи. Борисов, вече няма как да е мишена. Той не управлява, а е само лидер на партия. Той сега е "онзи, от когто в държавата нищо не зависи". Управлява Радев и всеки подобен повик от негова страна е равносилно на самопрострелване в двата крака преди състезание. Когато се опитваш с детинска пропагандна провокация и думи, като "чест" да предизвикваш сочения за победител – то това издава само страх и паника! 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени