Бивш шеф на ДАНС: Публичният образ на Владимир Путин, като силен лидер, който контролира всичко, се срути

След напрежението в Русия има риск България и НАТО да бъдат въвлечени във война, добави Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: Zonanews

"Публичният образ на Владимир Путин, като силен лидер, който контролира всичко, се срути. Това заяви по NOVA бившият директор на ДАНС Цветлин Йовчев.

 

"Определени кръгове в Русия работят за смяна на лидера, което далеч не означава, че това ще е по-добре за нас и ще има един курс към демократизиране на руското общество и управление", допълни той.

 

След напрежението в Русия има риск България и НАТО да бъдат въвлечени във война, изтъкна Йовчев. "Ситуацията е много сериозна и въобще не трябва да се подценява, независимо последната информация, която сочи, че като че ли има деескалация на напрежението. Все още не сме избегнали рисковете. Тя може да отиде в две посоки - да се разшири зоната на конфликта – да бъдат обхванати други държави, включително натовски, и второ - да бъде използвано ядрено оръжие", обясни бившият шеф на ДАНС.

 

Според него състоянието на руската армия към момента не е добро.

"Виждаме, че Пригожин успя почти без проблем да стигне близо до Москва. Няма бойни подразделения, които да могат да бъдат мобилизирани. Може да се очаква, че ще бъдат сринат бойния дух на руската армия. Мисля, че това ще се отрази и на войната в Украйна. В това, което се случи няма положителен герой. Под ръководството на Пиргожин бяха извършени военни престъпления и зверства", твърди Цветлин Йовчев.

 

Според него българското правителство не е направило достатъчно, след като стана ясно, че "Вагнер" върви към Москва.

"Това, което виждаме като действия на правителството, беше вяло и закъсняло. Трябва да е ясно какви са заплахите за страната ни. България не е толкова далеч от Русия. Може да очакваме отново проблеми в областта на енергетиката и нова финансова криза. В русия вървят  подводни процеси, които може да доведат до промени", заключи той.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени