Бившият генсек на НАТО: Русия няма да се задоволи само с Украйна

Андерс Фог Расмусен е категоричен, че до момента е направено недостатъчно за сдържането на Путин

Андерс фог Расмусен
Андерс фог Расмусен Източник: NATO

Трябва да разберем, че имаме следния избор: да спрем Путин сега или да го направим по-късно, защото той няма да се задоволи само с Украйна. Това каза в интервю за радио "Свобода" бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. той добави, че според него Западът е направил недостатъчно за сдържането на Русия. 

 

В интервю посветено на руското нашествие в Украйна, Расмусен, който е бивш премиер на Дания, подчерта, че напълно разбира президента на Украйна Зеленски и неговата критика по отношение на Северноатлантическия алианс, но е на мнение, че "ние всички трябва да осъзнаваме риска от противостояние между НАТО и Русия". От друга страна, Расмусен подчертава необходимостта от по-активно участние н асъюзниците в доставката на оръжие за Украйна. 

 

Фог Расмусен коментира и промяната във възгледите на Владимир Путин през годините.

"За първи път се срещнах с него през 2002 г. Тогава той много позитивно се изказа за сътрудничество между Русия и Запада. След това започна постепенно да променя своето мнение. Някъде около 2005-2006 г. започна да става все по-критичен към Запада. През 2008 г. нападна Грузия. През 2014 г. анексира Крим, а сега виждаме пълномащабно нашествие в Украйна", - заяви Расмусен. 

 

Бившият генерален секретар на НАТО подчерта, за вината за създалата се ситуация имат "само Путин и Русия". Според него Москва в дадения случай не е "жертва", защото Западът нееднократно й е протягал ръка. 

 

Расмусен е категоричен, че до момента е направено недостатъчно за сдържането на Путин. Той е на мнение, че след анексията на Крим спрямо Русия са били приложени "скромни санкции", което е било изтълкувано от него като "покана да продължи". 

 

На въпрос дали е възможно Западът да приеме обратно Путин в световната политика след края на войната, Расмусен отговаря, че според него това е невъзможно. 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени