Бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров "роди" : "Секи сам си преценя"

Има дори поверителна група във фейсбук под това име

Секи сам си преценя 2
Секи сам си преценя 2 Източник: Фейсбук

Откъде се пръкна това "Секи сам си преценя", станало толкова популярно през последните месеци,
че чак беше обявено за българската фраза на 2021 г.?
От израз на бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, с който той обясняваше доброволността на ваксините срещу ковид. Изразът, който той употреби, може би не бе толкова граматически неправилен, но стана меме именно с иронична конотация.


Първата употреба като шега е на пиар специалиста Любомир Аламанов и първоначално бе лаф, с който т. нар. ваксъри се подиграваха на невежеството на хората, които не искат да се ваксинират.
След като във вторник езиковедката доц. Надежда Сталянова го обяви за фразата на 2021 г. и разказа, че придобива допълнителни конотации, десетки читатели се обадиха да питат за произхода на израза.

 

Разследване на "24 часа" показа, че изразът масово се използва в социалните мрежи още от септември и повечето постове недвусмислено го свързват с министър Стойчо Кацаров. Месец по-късно фразата вече се появява като хаштаг, който се прикрепя към публикации по всякакви теми - здраве, образование, строителство, чистота и т.н. Дори влиза в забавен колаж уж от играта "Стани богат".

 

На въпроса колко моста има на Дунав, отговорите са: а) един, в) два, с) три и d) всеки сам си преценя.
На 1 ноември дори е създадена и група "Всеки сам си преценя" във фейсбук. Тя е поверителна, т.е. не всеки има достъп до нея и в момента членовете ѝ са 122-ма. Описанието ѝ е следното: "Групата е за свободомислещи Човеци със собствено мнение и критично мислене. Комплексите остават вкъщи! Личните обидни квалификации и агресията - пак там!

 

Ако нещо не ви харесва, жалбите на момчетата - до мама, а на момичетата - до свекървите или до Джейсън Момоа и Том Харди. За всичко останало … ВСЕКИ САМ СИ ПРЕЦЕНЯ".

Източник: "24 часа"

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени