Близък до Кремъл политолог призова Русия да хвърли ядрена бомба върху Полша

Изправен пред такава демонстрация на сила от страна на Русия, Западът щял да бъде разделен - и победе

Сергей Караганов
Сергей Караганов Източник: Twitter

Един от най-влиятелните външнополитически експерти на Кремъл Сергей Караганов призова РФ да нанесе ядрен удар по държава от ЕС. В своята статия "Тежко, но необходимо условие", публикувана в сп. "Профил" и препубликувана в сп. "Россия в глобальной политике", той призовава да бъде "сломена волята на Запада" с помощта на ядрена заплаха и нанасяне на ядрен удар. 

 

Главното решение, което той предлага е да се усили ядрената реторика, но това няма да е достатъчно. Караганов е уверен, че рискът от ответен западен удар може да бъде сведен до минимум, ако "правилно се построи стратегията за сплашване и нейното прилагане".

 

В тази статия, която има месиански подтекст, този екперт, някога нареждан сред най-влиятелните в света, обяснява, че Русия не трябва да се задоволява с победа над Украйна, а трябва да победи "целия Запад". За да постигне това, тя трябва сериозно да обмисли ядрен удар срещу град като Познан в Полша например, заради който американците не биха рискували унищожаването на Бостън, за да защитят европейците. 

Изправен пред такава демонстрация на сила от страна на Русия, Западът щял да бъде разделен - и победен.

 

"Като пречупим волята на Запада за агресия, не само ще спасим себе си, като най-накрая се освободим от западното иго, което продължава вече пет века, но и ще спасим цялото човечество. Като принудим Запада да претърпи катарзис и да се откаже от хегемонията си, ще го принудим да се оттегли, преди да настъпи глобална катастрофа. Човечеството ще получи нов шанс за развитие", се казва в статията.

 

"И тогава Русия и човечеството преодолявайки всички трудности и травми ще поемат към бъдещето, което ми се вижда светло - многополярно, многокултурно, многоцветно, даващо възомжност на страните и народите сами да изграждат собствената си и общата им съдба", завършва Караганов. 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени