Близо половината българи против санкциите на ЕС срещу Русия, 71% от европейците са "за"

44% от българите пък не са съгласни, че Европейският съюз трябва да продължава със солидарността си към Украйна. Несъгласните по този въпрос в целия ЕС са едва 22%

Социологическо изследване (социологическо проучване)
Социологическо изследване (социологическо проучване) Източник: Zonanews

49% от българите не са съгласни Европейският съюз да налага икономически санкции на Русия. 71% от европейците обаче са съгласни със санкциите. Това сочат данните от изследване на "Евробарометър", проведено от 24 до 31 август 2023 г. сред 26 514 граждани на ЕС. 

 

Изследването показва широка подкрепа сред европейците за мерките, предприети през последната година за защита от нестабилните цени на енергията, както и за действия на ЕС за насърчаване на енергийната сигурност и екологичния преход. Проучването потвърждава и широкия консенсус сред гражданите на Съюза за по-конкурентна промишленост и чисти технологии. Висока е и подкрепата за действията в отговор на руското нашествие в Украйна.

 

44% от българите пък не са съгласни, че Европейският съюз трябва да продължава със солидарността си към Украйна. Несъгласните по този въпрос в целия ЕС са едва 22%. 76 на сто от анкетираните европейски граждани са на мнение, че държавите членки трябва да увеличат военното сътрудничество помежду си. Повече от половината от българите са съгласни с това. 

 

77% от анкетираните европейски граждани са съгласни, че руските власти трябва да поемат отговорност за войната в Украйна. 52% от българите са съгласни, а 40 на сто от тях смятат, че това не е нужно.  51 на сто от анкетираните българи смятат, че Европа не трябва да продължава да подкрепя Украйна финансово. Едва 28% от анкетираните общо в ЕС са на това мнение. 

 

57% от европейците са "за" снабдяването на Украйна с военно оборудване. 56% от българите са против. 

88 на сто от българите обаче са съгласни с предоставянето на хуманитарна помощ на украинците. Процентът е дори повече от този в ЕС - 86%. Не такава е нагласата за приемането на украински бежанци в Европа. 36% от анкетираните българи са против, докато процентът общо сред анкетираните европейци е 19%. 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени