Борислав Цеков: "Единственият политически легитимен вариант за развитие на ситуацията, е съставяне на правителство около и с мандат на спечелилата политическа сила. Всичко останало е агония

"Трите партии, които бяха във власт-ПП, БСП и ДБ, имат по-малко депутати, в сравнние с опозиционните - ГЕРБ и ДПС. Ясен вот на избирателите, че са против предишната формула" - казва той

Борислав Цеков
Борислав Цеков Източник: Zonanews

Има ли решение сложното политическо уравнение след изборите, коментират в "Денят започва" по БНТ Емил Димитров, Борислав Цеков и Георги Киряков

 

Защо е това мълчание след офертата на ГЕРБ?


Емил Димитров: "Всички полагат усилия да се провалят опитите за съставяне на правителство. Всички скачат срещу двете сини каски. Всичко се разбира накрая. Сега още в началото започва да не се одобряват преговарящите. Вече правят опити какво ще се случи с третото раздаване. Интересни дни предстоят - много линии се полагат за да не станат нещата".


Борислав Цеков: "Единственият политически легитимен вариант за развитие на ситуацията, е съставяне на правителство около и с мандат на спечелилата политическа сила. Всичко останало е агония.

 

Трите партии, които бяха във власт-ПП, БСП и ДБ, имат по-малко депутати, в сравнние с опозиционните - ГЕРБ и ДПС. Ясен вот на избирателите, че са против предишната формула.

 

Политика на правителство на Петков е получило вот на недоверие на изборите. Затова да са по-смирени. ГЕРБ да си носят отговорност, а не да абдикират и да казват готови сме на всичко. Това би било подмяна на резултатите.


Георги Киряков: "ГЕРБ е победител и на нея се пада честта да състави правителство. Има някакъв вот на недоверие към предишните управляващи. А защо ГЕРБ предлага първо на тях? Защо ГЕРБ не започна с разговори с ДПС или Бг възход? Това означава 115 представители - ГЕРБ, ДПС и "Възход" откъде ще вземат още 6. Това означаве, че в тази ситуация на блокиране на полтическия процес не се намерят решения и ще вървим към нови избори.

 

Има и други две хипотези - защо не плаващи мнозинства или правителство на малцинството?

"Пак въпрос с кого? ПП и ДП казват: "смяна на Гешев" и това плаващо мнозинство се разпада. Пазарлъците стават повече", смята Киряков.


"Ще е агония. В общинските съвети има такива случаи -едни решения минават, други не и кметове се въртят като пумпали. В парламент трудно се постигат кворуми. Трябва преговарящите да знаят какви са параметрите. Иначе златен пръст ще пренарежда дневния ред, а всички се изкушават да са златен пръст" - обяснява Димитров.


Борислав Цеков: "Като казваме експертно правителство - това означава непартийно. За да има такова трябва да има програма. Всичко е въпрос на разговори. ГЕРБ да предложат приоритети с конкретни мерки. Заявиха една голяма тема - свободен свят срещу Русия. Това от гледище на ГЕРБ е умел опит да притисне в ъгъла ДБ и ПП. Утре всячески ще го натякват. ГЕРБ трябва да предложи конкретни теми и мерки".

 

ДБ казват: "Ако прием, хората излизат на улицата".


"Това са спекулации. Ако 200 души излязат, ще се подмени ли вота на хората?" - пита Цеков.

 

Вглеждат ли се партиите в собствените си проблеми?


"ГЕРБ, като че ли, показват някакъв тип смирение и разчитат вота на избирателите: "Сядайте и говорете- искаме съгласие". Като че ли само ГЕРБ се опитват да се съобразят с това" - смята Цеков.

 

Какви са възможностите-ПП и ДБ да си обединят парламент групи, Петков-отрече. Сега тази възможност на дневен ред ли е?


Киряков: "Това е машинация и подмяна на вот. Конституцията го позволява, но няма политическа логика в това".


Емил Димитров: "НС само приема свой Правилник, той е по същество закон. В момента няма такъв. В новото НС дали ще има и какво ще пише в него, е различно. Въз основа на стари правилници някой се опитват да изансили Конституцията".

 

Ако се създаде ново НС, то какъв правилник ще приеме за да създаде група?


Борислав Цеков: "И какво като получат първи мандат, ще постигнат мнозинство ли? 

Влезли сме в една спирала, която ерозира парламентарното управление. Служебните правителства излизат извън статуса, който им дава конституцията, вървят към президентско управление.

 

Това не трябва да се позволява да продължава защото е вън от конституционния ред. Тези партии да сложат край и да се върнем към парламентарно управление, за да не се позовлява еднолична власт. Сега вън от конституцията преминаваме към президент управление".


Киряков: "Какъв компромис да направят ДБ и ПП. Те ще направят избор да се върви към предсрочни избори, за да не катастрофират".

 

Президентът каза, че се страхуват да управляват през зимата.

 

Емил Димитров: "Хората чакат да им се решат проблемите. ГЕРБ казва: "Имаме екип и възможности". Чакаме горивото да падне. Хората искат сега и веднага. ИТН ги няма вече. Всички политически сили, ако обясняват защо няма кабинет, не е ясно какво ще стане при нови избори.

 

На ИТН им се случи. Все още не са изчерпани възможности да се направи коалиция с компромиси. Хората искат кабинет. Иначе хората ще си кажат - за какво сте ни вие като президентът си управлява със служебен кабинет.


Цеков: "Колкото по-безидеен е един политик, толкова по-радикални идеи за управление има. Доказано е, че единствена гаранция за демократично развитие, е парламентарния модел. Президентски републики в подобни поляризирани държави, рано или късно, се израждат в тоталитарни режими. САЩ е друго. Президентът се радва на голямо доверие, но има правомощия, а не на еднолична власт".

 

Димитров: "ПП вероятно ще излязат с някакво послание към хората, за да излязат от ситуация. За мен има още варианти за съставяне на правителство".


"Кой ще бъде виновен за несъставяне на правителство е нещо сериозно. Партиите ще се опитат да излязат сухи от водата" - смята Цков.


Киряков: "Ще се опитат да намалят щетата при отиване на нови избори".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени