Борислав Цеков: Геополитическият провал на Путин прави от Русия суровинен придатък на Китай

Какъвто и да е изходът от войната, от нея Русия ще излезе по-слаба и лишена от голяма геостратегическа перспектива

Борислав Цеков
Борислав Цеков Източник: Zonanews

Борислав Цеков
Фейсбук


Какви ще са контурите на новия световен ред в резултат от руската агресия срещу Украйна?

Борислав Цеков, Краткият отговор е: твърде различни от фашизоидното геополитическо фентъзи на Дугин и дугинизма, в чийто плен е путинският елит - за "нов световен ред", в който някакъв "руски свят" (разбирай руска хегемония), ще бъде самостоятелен геополитически фактор за Евразия. 

 

Ето няколко щриха:
Агресията срещу Украйна даде началото на края на геополитическото могъщество на Кремъл. След като затъна в Украйна, а блицкригът и повечето основни цели на агресията, обявени от Путин, не се реализират, срещайки героичната съпротива на народа на Украйна, Русия тихомълком снема от дневен ред немалка част от своите първоначални претенции. С агресията Путин унищожи дори и минималните шансове да реализира бляновете си, че Русия и Украйна били "един народ". Но какъвто и да е изходът от войната, от нея Русия ще излезе по-слаба и лишена от голяма геостратегическа перспектива. 

 

В дългосрочен план Русия се обрича да бъде суровинен придатък на Китай. Русия е зависима от продажбата на газ и нефт на Европа, поне толкова, колкото Европа понастоящем е зависима от тези доставки. Русия на практика се издържа от продажбите в Европа. Но след като вече и за политическите слепци в Европа е ясно, че енергията и суровините се използват от Кремъл за политически цели, то това беше идентифицирано еднозначно като заплаха за сигурността на Европа. Вече са взети политическите решения до няколко години Русия да не бъде основен доставчик на газ за Европа. Ще се инвестира мащабно, ще се изградят нови логистични вериги. Но Русия ще изгуби европейския пазар, защото на нейните суровини вече ще се гледа в известна степен като на "конфликтни суровини", както се гледа на "конфликтните диаманти" - с тях търговията е токсична и неприемлива.

 

Губейки Европа и нейния енергиен пазар, Русия ще трябва да се обърне на Изток, за да продава. Няма перспектива Китай да замести напълно Европа като потребител на руски газ. Дори и да стане, след като се изгради необходимата инфраструктура, то ще е на цени, които няма да са толкова изгодни за Русия. Постепенно през следващите десетилетия могъщата китайска икономика ще подчини немощната руска икономика. Необятните пространства, на руския Далечен изток, които са слабо населени и неразвити достатъчно в икономическо отношения, вероятно постепенно ще бъдат китаизирани по пътя на тихата китайска икономическа експанзия и всички инструменти на "меката сила", които Пекин все по-умело използва.   

 

Кремъл на практика излиза от голямата геополитическа игра, за която простото притежание на ядрено оръжие не е достатъчно - нужни са икономическо могъщество и социо-културно влияние в света, с каквито Русия няма как да разполага в условията на шокова икономическа изолация и сринат международен авторитет. Многополюсната геополитическа архитектура, която се установи през последните години около трите суперсили САЩ, Русия и Китай, през следващите десетилетия ще се трансформира в двуполюсна около САЩ и Китай. 
Това ще бъдат контурите на новия световен ред след геополитическият провал на Путин. Те могат да бъдат променени само ако и когато Путин и путинизма останат в историята.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени