Борислав Цеков: Истинските разговори за съставяне на правителство се водят на друго място и вероятно от други хора

Търговският характер на сградата (МОЛ, бел.ред.), в която безпрецедентно решиха да се събират представителите на тези партии, сякаш подсказва и философията на този тип политика, убеден е той

Борислав Цеков
Борислав Цеков

Четирите партии, между които се водят разговори за съставяне на правителство, са в ситуация, в която не могат да си позволят да не влязат във властта. Това каза в интервю за Радио "Фокус" Борислав Цеков, доктор по конституционно право, директор на Център за Нова Европа. Дори когато се въвежда иновация в политиката обаче, всеки трябва да си дава сметка, че един от най-важните компоненти на политическото послание е символиката, която в случая е доста негативна, подчерта Борислав Цеков.

 

"Търговският характер на сградата, в която безпрецедентно решиха да се събират представителите на тези партии, сякаш подсказва и философията на този тип политика, на кабинета, икономическите интереси, които би могло да се предположи, че стоят зад него и се опитват да го конструират. От гледище на това дали има реално политическо съдържание в тези консултации, мисля че те са по-скоро фасадни, а истинските разговори за съставяне на правителство се водят на друго място и вероятно от други хора", допълни той. Според Борислав Цеков няма голяма вероятност правителство да не бъде съставено.

 

"Сега сякаш всички партии, впрегнати в тези разговори в МОЛ-а, са в ситуация, в която не могат да си позволят да не влязат във властта. За партията на Кирил Петков това би означавало сериозен провал. Едва ли тези, които възлагат, финансират и поставят задачите на тази група млади хора, биха го допуснали. Това се отнася и за другите три формации – БСП, "Демократична България" и ИТН, всяка от тях на свое собствено основание е в отчаяна позиция. За ИТН и "Демократична България" участието във властта днес и сега е въпрос на политическо оцеляване. До голяма степен същото се отнася и за ръководството на БСП и Корнелия Нинова, които се намират под сериозна вътрешнопартийна атака. Включването във властта и раздаването на постове би бил успех, който да използват като аргумент в своите вътрешнопартийни пререкания", обясни Борислав Цеков.

 

Неприятно впечатление прави твърде посредственият характер на полемиките, които се водят, коментира още директорът на Център за Нова Европа. Според него се рецитират партийни клишета, извадени от програми, но нито една от тези партийни програми, а още по-малко разговорите в МОЛ-а съдържат най-важния отговор, а именно как ще реализират всички тези бомбастични приоритети, светли пожелания и обещания за добро бъдеще.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени