Борислав Цеков: Румен Радев посяга върху независимостта на съда

Натискът идва от този политически призив КС да не спазва Закона за КС, който изрично изисква избраните за конституционни съдии в 7-дневен срок да положат клетва и да встъпят в длъжност

Борислав Цеков
Борислав Цеков Източник: Институт за модерна политика

Искането на президента Румен Радев, избраните от парламента за Конституционния съд Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да не встъпват в длъжност по произнасянето на Конституционния съд за техния избор е "посегателство върху независимостта на съда". Това заяви пред БНР докторът по Конституционно право доц. Борислав Цеков.

 

"Има едно единствено и най-важно основание за становището ми и то ще бъде споделено от други юристи и това основание се нарича "Конституция на Република България". Защо е политически натиск? Защото президентът, разбира се, има своето право по Конституция, да оспорва актовете на НС и това му право не се оспорва от никого. Натискът идва от този политически призив КС да не спазва Закона за КС, който изрично изисква избраните за конституционни съдии в 7-дневен срок да положат клетва и да встъпят в длъжност, а да се изчака да се произнесе по президентското искане. И когато това прозвучи от пиедестала на държавния глава, а не например от обществена полемика и неправителствена организация, има друга стойност и е форма на натиск върху съда, каквато Конституцията не позволява. Това е посегателство върху независимостта на съда и в този смисъл е моят укор към държавния глава". Това припомни доц. Борислав Цеков.

 

Той посочи, че позицията на професионалната общност не е коректна, защото не е вярна, а изразява политическа съпричастност. Друга част от академичната общност не е заела такава позиция, защото не се води от политически симпатии, посочи още конституционалистът. Така той коментира вчерашната декларация на 14 от 27-те адвокатски колегии, обявили се срещу избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени