Борислав Цеков: Успешни избори за Републиканската партия, с които ще се сложи край на ляво-либералните екстремизми на демократите и Байдън в законодателството

Много оспорвани избори за Сената, които и към този час (10.15 ч. БГ време в сряда) все още са без ясен изход, пише д-р Цеков

Борислав Цеков
Борислав Цеков Източник: Институт за модерна политика

Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа
Фейсбук

 

Междинните избори в САЩ се развиват според преобладаващите през последните седмици проучвания, анализи и прогнози, коментира председател на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков в профила си във фейсбук:

 

1. За Камарата на представителите - категорична победа на Републиканската партия с очаквана преднина между 15 и 25 конгресмени, ако не настъпят някакви съществени промени при окончателното преброяване.

 

2. Много оспорвани избори за Сената, които и към този час (10.15 ч. БГ време в сряда) все още са без ясен изход. Какво може да се очаква за Сената? Според резултатите от преброяванията към този час ще има или паритет 50:50, както досега, или мнозинство на едната от двете партии с 51:49. От какво зависи крайния изход? Демократите успяха да обърнат Пенсилвания, където демократът Фетерман и сигурен победител срещу д-р Оз. Тъй като това досега беше републиканска позиция, това означава, че републиканците трябва да обърнат поне един демократически щат, за да компенсират загубата.

 

В момента все още има 5 щата, в крайният победител не е ясен или е ясен, но все още няма окончателни резултати. Това са:
- Уисконсин, където при 93% преброяване републиканецът Джонсън води с 1.5%.
- Аляска - където със сигурност ще от Републиканската партия.
- Аризона, където със сигурност ще спечели кандидатът на Демократическата партия.
- Джорджия, където ще има фотофиниш от няколко стотни разлика, най-вероятно в полза на демократа, но изборите няма да приключат с този вот, защото никой кандидат няма да има повече от 50%, което според избирателното законодателство на щата означава втори тур на 6 декември.
- Невада, където републиканците имат добър шанс да обърнат и да компенсират загубата на Пенсилвания. Този шанс се определя от това, че според избирателната география на щата гласовете на демократите идват основно от два окръга - Кларк (района на Лас Вегас) и Уашоа (около Рино), а останалата част от щата е червена, т.е. републиканска. В момента, при 73% преброяване демократите се представят значително по-лошо в окръг Кларк, отколкото през 2020 г., когато Байдън спечели там с преднина от около 90 хиляди гласа. Сега преднината на демократите е около 43 хиляди гласа и ще се доближи до 50 хиляди при окончателното преброяване. В окръг Уашоа през 2020 г. Байдън победи с 12 хиляди гласа разлика, докато при 50,4% преброяване сега разликата е само около 1500 гласа в полза на демократите. По принцип се смята, че когато в сумарно в тези два окръга демократите водят с под 55-60 хиляди гласа, при добра активност на републиканците в останалата част от Невада, тази разлика се заличава. Дали ще стане така и сега не е ясно. Ако републиканците успеят да обърнат Невада, тогава мнозинството в Сената ще се реши от втория тур в Джорджия.

 

3. За щатски власти - запазване на категоричната доминация на републиканците в управлението на мнозинството от американските щати. Интересните развития са според прогнозните очаквания - два щата, които досега имаха републикански губернатори, избраха кандидатите на Демократическата партия - Мичиган и Масачусетс. А в други два - Орегон и Невада, които сега имат губернатори от демократите, има макар невисока вероятност да изберат републиканци, но все още няма окончателни резултати. Изненади на практика няма.

Като цяло успешни избори за Републиканската партия, с които ще се сложи край ляво-либералните екстремизми на демократите и Байдън в законодателството. Червено "цунами" няма, но има отчетлив успех на републиканците, който ще бъде важен трамплин за президентския вот през 2024 г. Успех, който в голяма степен се дължи на Доналд Тръмп, който проведе изключително активна кампания - 30 митинга в 17 щата, повече от 60 видеоконферентни участия в предизборни прояви, 50 събития за набиране на средства и повече от 300 милиона долара за кампанията, събрани с неговото лично съдействие.

 

Както писах в последния си анализ за изборите в "Ах, тези медии" и "Консерваторъ", липсата на разгромна победа ще направи съвсем легитимни редица гласове в Републиканската партия, които смятат, че приносът на Тръмп е голям, но по-успешна би била кандидатурата на Рон Десантис за 2024 г. Тези гласове обаче най-вероятно ще останат в малцинство. Какво ще е личното решение на Тръмп, за което вече открито намекват както изявленията му, така и редица косвени белези (предизборното брандиране на личния му самолет, активното набиране на средства и пр.), ще научим най-вероятно на 15 ноември, когато самият той обяви, че ще направи "много, много, много важно изявление".

 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени