Боряна Димитров: Рашков е доста спорна фигура, неуспешен МВР министър - какво прави вписан персонално в програмата на преговарящите

Важно е да се каже - следващото управление също ще е коалиционно, прогнозира Димитрова

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова Източник: БГНЕС

"Имаше две смущаващи неща около казуса с КПКОНПИ. Рашков бе вписан персонално в програмата. Това да впишеш в програмата една личност е повече от странно. Това показва по-малко значение на програмата и процедурата. Личността има преди всичко значение. Второто, което искам да кажа - реакциите в обществото. Бойко Рашков е доста спорна фигура. Видяхме меко казано неуспешен МВР министър, който да бъде успешен шеф на КПКОНПИ. Можем да кажем за катастрофата, за чадърите. Един добър министър на вътр. работи би могъл да разбере за такива неща". Това заяви по БНТ социологът Боряна Димитрова. Тя добави, че пистата за нови избори е открита.

 

"Вървим към нови избори. Този парламент няма легитимност вече", добави Димитрова. Тя коментира изтеклият вчера запис със скандални откровения ан Христо Иванов относно провеждащите се консултации между четирите хартии и коалиции. "Нормално е политическите сили да имат вътрешни разговори. Това обаче, което усили ефекта на този разговор, бяха съмненията, които имахме и преди това, а сега те изгряха с пълна сила. Първото важно нещо, което ни казаха в записа - няма да има правителство. Нито един проблем не е решен. Дефакто се работи за избори. Това бе подсказано и от друго събитие. Думите на Корнерлия Нинова, че ще задържи мандата до 15 август".

 

Второ важно - проблемът на съотношението между програми и персонален състав, добави тя. "Не е нещо, което не сме усещали, но то като че ли бе много прикривано през тази седмица. Големите проблеми са персоналните проблеми. Другото - не е било казано, че ИТН няма да има министри. Ние виждаме персоналните проблеми като ключови. През тази седмица вместо да се изгражда съгласие, се прикриваше разногласие", коментира социологът.

 

Последно разбрахме, че е името на Рашков е зачеркнато в редакциите от ИТН и не се знае дали те ще бъдат приети. Така или иначе дори и да не знаем чии са тези думи - усилието да бъде наложен Бойко Рашков е сериозно намерение комисията да се използва според намеренията на управляващите. Цялата конструкция вървеше към този модел и за мен това е много спорно, допълни Боряна Димитрова. 

 

"Като прибавим и казуса да се приеме или не шефът на КПКОНПИ да няма принадлежност към структурите на ДС. Казаха от ДБ, че така или иначе по закон тези хора се проверяват. Различно е обаче от това да заемат позиция срещу кадрите на ДС. Когато отказваш да го заложиш в закон даваш шанс такива личности да бъдат избрани. Проверка и забрана са различни неща, подчерта социологът от "Алфа Рисърч" относно двуличната позиция на ДБ, заета при гласуването по тази тема вчера в НС. 

 

На въпрос по Конституция има ли възможност Нинова да бави мандата и може ли президентът да чака, чака и накрая да насрочи избори без тя да е върнала мандата, Боряна Димитрова коментира, че не е изрично разписано колко време е необходимо между третия мандат и номинирането на кандидата за министър-председател. "Все пак се изразиха мнения, че е нужно да се действа по аналогия и разумно време", добави тя. 

 

Важно е да се каже - следващото управление също ще е коалиционно, прогнозира Димитрова. "Тревожат ме радикалните настроения. И друго ме тревожи - какъв тип управление ни очаква след това - партии на статукво срещу промяна или евроатлантическа коалиция срещу друго. Хората искат да знаят това".

 

Наблюдаваме мобилност на нагласите, заяви Димитрова. Това, което се случва повлиява на нагласите на избирателите. Трите новини - първо, изравняването на силите между ГЕРБ и ПП. ГЕРБ остава първа политическа сила. Второто бе укротяването на възхода на Възраждане, вкл. и разпределяне на част от гласовете към Стефан Янев. Третото бе, че партията ИТН доста сериозно вървеше надолу. Може ли сега тези събития да разместят - може. Това, което сега констатираме не е картината, която ще наблюдаваме след 2 месеца. Обикновено бонуси печелят най-радикалните партии, завърши Боряна Димитрова.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени