Боряна Димитрова, Алфа Рисърч: Кабинетът създава и политическа инфлация - на думи, на очаквания, на ангажименти

Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова Източник: Столична община

"Управлението се намира на кръстопът - обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но днес виждаме скъсен хоризонт. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията". Това каза пред БНР доц. Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" във връзка с изследване на обществено-политическите нагласи през февруари, направено със средства на агенцията. Тя подчерта, че инфлация има в икономиката, но и в политиката - "инфлация на думи, на очаквания и на ангажименти".

 

 

"Когато в политиката има инфлация, обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс - доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че той е факт. Дали в управлението влязоха компетентни хора? Също значителен скепсис по този въпрос от страна на хората. Бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания. Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение. Има сериозен разнобой между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не", допълни Димитрова.

 

"Когато става дума за критики от най-високи равнища на държавата, трябва да виждаме и политически стратегии. В поведението на президента можем да разчетем две стратегии - едната цели да преинтерпретира неговата публична роля, а другата - раздалечаване между него и изпълнителната власт", заяви още тя.

 

По думите ѝ хората са харесали заявките, с които правителството дойде на власт, но "да заявиш, все още не означава да убедиш": 

"Един от основните критерии, по който общественото мнение ще съди в следващите месеци е дали заявените компетентност, ерудиция, желание на един нов и млад екип ще се покрият с убедителността и с познанията, с които ще могат да се идентифицират кризи и минимизират щети. Не бива да се подхожда с лековата самоувереност, каквато виждаме. Защото кризите са много по-трудни, отколкото начина, по който бяха дефинирани". 

 

И подчерта, че в такава трудна ситуация е необходимо ново равнище на взаимодействие между управляващи и опозиция по важни национални и стратегически проблеми.  

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени