Боряна Димитрова: Имаме свръхконфронтация по всички въпроси и едни хомеопатични дози на съгласие - трудно ще се състави правителство

Социологът от "Алфа Рисърч" заяви, че българският политически живот е с много превратности и има шанс за третия мандат, но е много трудно при тези линии и етикетът е готов – "коалицията тип Беров"

Боряна Димитрова
Боряна Димитрова Източник: БГНЕС

Докато отбележим едни нагласи, снимката вече се е сменила. Това влизане от скандал в скандал създава объркване в обществото и дистанциране и неприязън. Не сме изследвали нагласите, но можем да кажем, че това отблъсква хората от политиката и вярата, че НС може да свърши някаква работа. Това заяви по БНТ социологът ог "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. 

 

На въпрос дали вижда шансове за кабинет, експертът отбеляза, че според нея шансовете са много малки. "Имаме обобщеното мнение на свръхконфронтация по всички въпроси и едни хомеопатични дози на съгласие. Шансовете за кабинет са много малки и заради това, че в такава ситуация партиите имат все по-малък интерес да управляват. Има радикализиране на избирателите на всяка една от политическите сили", добави Димитрова. 

 

"Когато беше въведено машинното гласуване – това изискваше максимална откритост. Беше нужно този код да бъде достъпен до всички. Тогава не видяхме това – сменяме системата, но ще направим всичко видимо. Следващият момент са разписките. Стигна се разрив в партньорите заради кода, което повишава недоверието в изборния процес", каза Боряна Димитрова. 

 

На въпрос "Защо Борисов не иска да прави коалиция с БСП и ДПС", социологът от "Алфа Рисърч" отбеляза, че основният проблем на ГЕРБ е изолацията, в която бе поставена по време на предходното управление. "Сега няма достатъчно партньори. ГЕРБ беше пакетирана като партия на корупцията и статуквото. Борисов има две цели - да изведе ГЕРБ от изолацията и ГЕРБ да стане партия с подкрепа от по-широк политически спектър. Затова и беше силната евроатлантическата позиция", каза Димитрова.

 

Водещият Георги Любенов попита - "Има ли външен натиск върху Борисов?". Боряна Димитрова коментира, че голяма част от избирателите искат правителство. "Може да се допусне, че има и външен натиск. Нямаме нужда от нестабилност. В този кратък парламент всички коалиции са негативни. Всяка една коалиция моментално получава негативен етикет. Коалиция става мръсна дума", добави тя.

 

Възможно ли е да има правителство на малцинството?
"Това е за сплотяване на редиците. Няма как да стане. ДБ и част от ПП, ако подкрепят ГЕРБ може да има правителство. Отстъпките, които  прави ГЕРБ са в тази насока - към подкрепа от ДБ. Някакви опити могат да се правят с 3-ти мандат. Фразата на президента за избори през март е симптоматична. Това означава, че дори и да не виждаме нещо, ходовете разчитат много по-голяма вероятност за избори".


Социологът от "Алфа Рисърч" заяви, че българският политически живот е с много превратности и има шанс за третия мандат, но е много трудно при тези линии и етикетът е готов – "коалицията тип Беров".

 

На въпрос идва ли времето за промяна на правилата и на системите, на мажоритарен вот, Боряна Димитрова заяви, че се мисли в различни посоки. "Такъв електорален модел има в Гърция – с бонус, за да се преодолее ефектът от пропорционалните системи, които водят до раздробеност. Има говорене и за президентска държава, ще се чуват все повече такива гласове. Но при нестабилни кратки парламенти, такава промяна не може да бъде направена. Все повече тежест имат служебните правителства. Вече дори и да поиска някой оставка – не може да я вземе, ако съдим по реакцията на президента. Служебното правителство се назначава от президента и кой какво иска е едно, но така или иначе не може да се упражнява парламентарен контрол", добави тя.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени