Боряна Димитрова: Шоуто на Рашков и Минеков измести шоуто на Мая Манолова в НС

Предозираната хиперактивност на служебния кабинет измества фокуса от изборната битка, смята социологът от "Алфа Рисърч"

Боряна Димитрова, Алфа рисърч
Боряна Димитрова, Алфа рисърч Източник: Alpharesearch.bg

Мнозинството от хората виждат следващия парламент, но и правителство с не особено дълъг хоризонт на действие. Но дори да е така, едно редовно избрано правителство в рамките на следващия парламент се ползва с много по-висока подкрепа, отколкото евентуално продължаване действието на служебното правителство, каза социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" по БНР. Според нея се търси стабилност и яснота на перспективата. Според нея формулата на управление на ИТН, ДБ и ИМВ няма да е политически кабинет, а експертен. Това звучи много атрактивно за една част от хората, въпреки случаите на "не много благоприятни за България подобни кабинети".

 
"Има парадокс - от една страна разкрития, има очакване да се знае истината за управлението, от друга страна - усещане за агресия, прекрачване на граници, липса на уважение към хората", каза Боряна Димитрова. Тя определи метафорично ситуацията така - "Шоуто на г-н Рашков и г-н Минеков измести шоуто на Мая Манолова". Така по думите й в момента политическите партии се оказват на задна позиция, а вниманието на хората е съсредоточено върху служебното правителство, а не върху предлаганото от партиите. Ако те не съумеят да привлекат отново вниманието на хората на терена на конкурентната битка, може избирателната активност да не достигне нивата, очавани от политическите актьори.
 
"Предозирането на хиперактивността на служебното правителство измества фокуса от основната битка", каза Боряна Димитрова. Тя определи като "много динамични факторите, които влияят върху общественото мнение. Отдавна не си спомням кампания, в която събитията се движат на забързан каданс. Много разнопосочни събития влияят". Тя очерта някои ключови интриги във вота. "Първата интрига е за първото място заради малката дистанция между ГЕРБ и ИТН. Втората интрига е какво ще бъде съотношението между електоралната подкрепа за т.нар. партии на протеста". Има индикации за сближаване на ИТН и ДБ. Според нея по - близки резултати за партиите на протеста, биха дали по-голям шанс за диалог след изборите. 

Още от "Мнения и анализи"

Велислав "Гробаря" Минеков превърна комунистическото капище на Бузлуджа в недвижима културна ценност от национално значе

За пластичната композиция "Победата на 9-ти септември" бащата на Минеков е прибрал 18 000 лв. в края на 70-те години на миналия век

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени