Бойко Ноев неузнаваем: Арестът на Бойко Борисов не е просто фриволен личностен акт, а е нарушение на закона. Кирил Петков трябва да носи отговорност за това

Стратегически интерес на Русия е прокарването на коридор на влияние от България към Сърбия и Унгария, за да разцепи южния фланг на НАТО

Бойко Ноев
Бойко Ноев Източник: Zonanews

"Има тактическо съображение в това да не се говори активно за националната сигурност, имайки предвид обстановката в страната и необходимостта от по-задълбочен дебат, за да се обяснят въпросите за войната и мира. Тези неща не могат да се обяснят в такава изнервена обстановка".

 

Това каза пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО. И допълни, че отбраната едва ли ще намери адекватно място в бюджета на страната за тази година.

Според него правителството на Кирил Петков не е успяло да уплътни образа на държавници и са били допуснати много грешки:

"Арестът на Бойко Борисов не е просто фриволен личностен акт, а е нарушение на закона. Ако това е извършено извън закона, то Кирил Петков трябва да носи някаква отговорност... Кирил Петков и Асен Василев трябва да се оттеглят, това е последното препятствие пред създаването на експертно правителство. Фигурата на министър-председателя трябва да бъде съгласувана и това трябва да бъде утвърдено име, човек, който разбира от управление на държавата".


Ноев посочи два основни риска пред националната сигурност на страната ни - нестабилността на изпълнителната власт и войната в Украйна:

"Изпълнителната власт не позволява да оползотворим напълно преимуществото, че принадлежим към ЕС и НАТО. Губим влияние, материални средства, сигурност. Войната не толкова като война, а разделението на българското общество, което усилва влиянието на Русия. Неин стратегически интерес е прокарването на коридор на влияние от България към Сърбия и Унгария. Да разцепи южния фланг на НАТО и тази част на ЕС. Неразбориите в парламента, сблъсъкът на междуличностни интереси, дребнотемията и разправиите не позволява на добрите да вземат връх".

По думите му има фактори, които не позволяват на ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ да достигнат до съгласие - единият е страхът на Бойко Борисов от незаконна репресия, което е и основателно:

"Затова той трябва да е най-заинтересован в парламента да се създадат такива механизми за контрол на беззаконието, за да може да се отдаде на правосъдието при обективна прокуратура и съдебна система, при които ще бъде сигурен, че ще бъде оневинен... Правосъдната реформа е принципната и най-важна основа, върху която може да се гради по-нататъшно съгласие и създаване на гаранции за народни представители за техния имунитет".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени