Брюкселско издание: Агенти на репресивните комунистически служби овладяха изцяло българското Външно министерство

Назначенията на агентите на бившата Държавна сигурност взривиха обществените среди в България, пише още изданието

Публикацията на EUReporter
Публикацията на EUReporter Източник: EUReporter

Авторитетното брюкселско издание EUReporter реагира много бързо на смразяващите новини за възраждането на Държавна сигурност и РУМНО в коридорите на българската дипломация. Изданието комунтира скандалните назначения от новия външен министър Теодора Генчовска на бивши секретни служители и кадрови офицери от ДС и РУМНО с подробен преглед на казуса. Прилагаме превод на пълния текст на публикацията.

 

Агенти и сътрудници на репресивните комунистически служби на бившата "Държавна сигурност“ овладяха тотално българското Министерство на външните работи. Вчера новият министър Теодора Генчовска назначи своя политически кабинет. За свои служители тя избра знакови бивши агенти на "Държавна сигурност“.

 

За началник на кабинета на министъра е назначен Петьо Петев. Той е роден през 1956 г., бил е секретен сътрудник с псевдоним "Динов" от Първо главно управление на Държавна сигурност (ДС). Въпросната служба се е занимавала с външнополитическо разузнаване. Петев е вербуван 1979 г., обявен е за агент на бившите комунистически служби с Решение 199/16.03.2011 на Комисията по досиетата.

 

За главен секретар на българското външно министерство е назначен Иван Петров. Той е роден през 1953 г., бил е секретен сътрудник с псевдоним "Балинов" също на Първо главно управление на ДС. Вербуван е 1983 г., обявен е за агент на бившите комунистически служби с Решение 199/16.03.2011 на Комисията по досиетата.

 

За съветник на министъра е назначен Петър Воденски, който е роден през 1951 г. Той е бил секретен сътрудник с псевдоним "Велинов" към комунистическото Военно разузнаване на Българската народна армия. Тази службата е била в директен контакт с Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Съветската армия и в пълно подчинение на тайната полиция на Съветския съюз КГБ (Комитет за държавна сигурност). Агентите й са събирали военнополитическа, военно-техническа и външнополитическа информация за тогавашните противници от НАТО, особено в югоизточния фланг на Пакта. Петър Воденски е вербуван през 1984 г., обявен е за агент на бившите комунистически служби с Решение 177/12.01.2011 г. на Комисията по досиетата.

 

Също за съветник на министъра е назначен и Петко Сертов. Той е щатен служител от 1984 г. във Второ главно управление на ДС, което се е занимавало с контраразузнаване извън армията и най-вече е било фокусирано върху разработването на чуждите дипломати в страната и следенето на българското духовенство, интелигенцията и спортистите, които са пътували в чужбина. Сертов беше и шеф на Държавна агенция "Национална сигурност“ в правителството на Сергей Станишев, в което участваха социалистическата партия на премиера Станишев, партията на бившия български цар и премиер Симеон Сакскобургготски и партията на турското малцинство в страната. Въпросното правителство беше редовно замесвано в десетки корупционни скандали, от които следваха няколко министерски оставки.

 

Назначенията на агентите на бившата Държавна сигурност взривиха обществените среди в България. Десетки анализатори и представители на общността на репресираните от бившите комунистически служби излязоха с остри позиции срещу назначенията. Министърът на външните работи Теодора Генчовска е от квотата на популистката партия "Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов. Преди да бъде избрана за министър тя е била главен експерт в администрацията на проруския български президент Румен Радев. Преди това Генчовска е работила като съветник по отбраната в Постоянното представителство на България в Европейския съюз и Постоянната делегация на България в НАТО.

 

 

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени