Business Insider: Украйна готви не просто поражение, а унижение на Русия в Крим

А Путин има много за губене - както в политически, така и във военен смисъл, Фредерик Мертенс, анализатор в базирания в Хага Център за стратегически изследвания

Взривове в Крим
Взривове в Крим Източник: Колаж/Главред

Западни експерти смятат, че ако Украйна спечели войната с Русия, то това ще стане във временно окупирания Крим. Сега украинските сили за отбрана успешно нанасят удари по руските военни на полуострова и атакуват Кримския мост, за да нарушат логистиката на окупаторите. Това пише в обширен анализ изданието Business Insider.

 

Фредерик Мертенс, анализатор в базирания в Хага Център за стратегически изследвания, смята, че насочвайки се към полуострова, особено срещу руските наземни системи за противовъздушна отбрана, Украйна "подготвя почвата" за бъдещи въздушни удари след пристигането на изтребителите F-16.

 

"Крим е уязвим. Руснаците имат сравнително ограничено пространство за маневриране на полуострова. А Путин има много за губене - както в политически, така и във военен смисъл. Следователно, ако ограничен брой изтребители могат да имат реално въздействие, то е тук и над Черно море, което става напълно достъпно след решаването на проблема с противовъздушната отбрана в Крим", подчерта той.

 

По-рано ръководителят на украинското военно разузнаване ген. Кирил Буданов съобщи, че Русия е предислоцирала най-модерната си система за противовъздушна отбрана С-500 на полуострова.

 

Мария Снегова, старши сътрудник по Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания отбелязва, че Крим "е ключов за достъпа и операциите на Русия в Черно море". "Крим дава възможност за насочване на сила към останалата част на Черно море, съответно сдържането на руски военноморски позиции в Крим е критично важно за Украйна", обясни експертката.

 

Елина Бекетова, експерт по демокрация в Центъра за анализ на европейската политика, отбеляза, че тези удари са "успешни благодарение на внимателната подготовка и системната работа, по-добрите способности на отбранителните сили, както и сателитното и въздушното разузнаване, предоставено на Украйна от съюзниците в НАТО".

 

Изданието припомня, че в началото на годината украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че битката за Крим и Черно море ще играе централна роля през следващите месеци.

 

Олга Хвостунова, изследовател в евразийската програма на Института за външнополитически изследвания, е убедена, че поражението на Русия в Крим би било "не просто поражение, а унижение".

 

Журналисти от Business Insider припомниха, че през последните няколко седмици Украйна извърши редица успешни атаки срещу региона, унищожавайки няколко руски батареи за противовъздушна отбрана и нанасяйки удари по летището в Белбек край Севастопол.

 

Бекетова смята, че украинските атаки на полуострова "са станали успешни благодарение на внимателната подготовка и системната работа, най-добрите възможности на отбранителните сили, сателитното и въздушното разузнаване, предоставени на Украйна от съюзниците от НАТО".

 

В същото време изданието отбелязва, че Украйна, която загуби традиционния си флот по време на анексирането на Крим, атакува руския Черноморски флот с военноморски дронове с голям успех.

 

Тези атаки позволиха на Украйна да възобнови доставките на зърно през Черно море, което е жизненоважно за нейната икономика, и принудиха руския Черноморски флот да скрие корабите си далеч от Севастопол в Крим.

Изданието пише още, че разрушаването на незаконния кримски мост, който свързва руския континент с източното крайбрежие на Крим, би било "стратегическа и символична победа за Украйна и сериозен удар за Путин".

 

"От началото на пълномащабната руска инвазия Украйна вече удари моста два пъти, но все още не е успяла да го разруши. По-рано тази година Главното управление за разузнаване на Украйна заяви пред "Гардиън", че Украйна ще взриви моста за трети път преди края на годината. Според тях унищожаването му е "неизбежно". Вече има признаци, че Русия също се страхува, че Украйна може да извърши нова атака на моста", пише Business Insider.

 

По-специално, миналата седмица британското министерство на отбраната съобщи, че Русия е инсталирала 8 баржи от южната страна на моста, за да намали "ъглите на подход за украинските морски дронове".

 

Освен това Русия започна да предприема мерки за намаляване на зависимостта си от Кримския мост – по-специално окупаторите строят железопътна линия от Ростов на Дон в Южна Русия до Крим.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл поддържа фалшиви представи за ред и стабилност

Русия и Венецуела подписаха меморандум за разбирателство, насочен към противодействие на "принудителните мерки", което вероятно ще покаже на Запада, че Кремъл има влияние в западното полукълбо

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени