Чавдар Стефанов: За мракобесническата политика на Путин

Спрямо НАТО България се държи като провинциалистка. Прилича ми на политиката на Тодор Живков - Другари, да се снишаваме, казва журналистът

Чавдар Стефанов
Чавдар Стефанов Източник: "Блиц"

Българската отбранителна политика трябва да е единна и дългосрочна. Трябва да има добра дума и твърда политика на партньорство. Това коментира журналистът Чавдар Стефанов пред Нова телевизия по повод на кризата с Украйна и след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента преди ден. Спрямо Русия и спрямо НАТО България се държи като провинциалистка.

 

За 30 г. от парите, които можеха да бъдат спестени от парите за армията и се заделяха за въоръжение, сега нямаше да го има това положение - да има чужди партньорски войски на наша територия, коментира той. Още нероден Петко, а някои от коалицията като БСП вече говорят, че не трябва да има български войски в Украйна. Нека се сетят как беше с Македония навремето. В Украйна имаме над 500 хиляди наши сънародници. В Молдова имаме над 100 хиляди.

 

Не трябва да повтаряме стари грешки, коментира журналистът за неспособността на армията ни да поеме защитата. От Кремъл сега се опитват да правят нов световен ред. Голяма борба за мир пада, сума ти и държавници му се обаждат и му отиват на крака на Путин, каза още Стефанов. Нещата навлизат в мъртва точка. Има поредна надежда за уреждане на кризата в Украйна по мирен път. Външната политика на Путин е дрънкане на оръжие и ходене по острието на ножа, коментира той.

 

Никой няма доверие на руската външна политика. Москва няма никакъв външнополитически интерес към нахлуване в Украйна, интересът й е вътрешен. Интересно е какво е отношението вътре в Русия, общественото мнение. Прие се предложението да бъдат признати Донецка и Луганска република, но това съществено се различава от Минските споразумения, каза още Стефанов. Главното разминаване е относно избори в двете непризнати републики, обясни той.

 

Руските военни сили са влезли в Украйна и водят война там от 2014 г., коментира и Олена Коцева от Организацията на украинските общности в България. Тя напомни за начина, по който Москва е постъпила с Крим. Не изключвам да повтори същият сценарий, допълни тя. Но това щяло да еС един батальон не можем да защитим дори границата си, коментира Коцева българската готовност.

 

Прилича ми на политиката на Тодор Живков - Другари, да се снишаваме. От това България само ще загуби, защото сега показваме лицето си като партньори на НАТО и ЕС - дали могат да разчитат на нас, и виждат, че не могат, коментира още тя.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени