Д-р Любомир Канов: Идеята за пилона "Рожен" за мен е грандиозна безсмислица

Инфантилни хора, че и цели народи, изпадат в псевдо патриотична възбуда, добре известна на Балканите от десетилетия, добавя психиатърът

Психиатърът Любомир Канов
Психиатърът Любомир Канов

 "Идеята за пилона "Рожен" за мен е грандиозна безсмислица. Това е героичен опит за величие по погрешен начин. В отчаян опит да се направи нещо добро и обединяващо, се избира жест, който не само е неестетичен и нелеп в прекрасната природа на Родопите, но не възвеличава никого и нищо". Това каза пред БНР психиатърът д-р Любомир Канов. 

 

И допълни, че по-дребните знаци на национално достойнство, които се изразяват през изкуство и постижения в реалната култура, имат по-съществено значение за възвеличаване на душата на българина и за обединяване около висококултурни стойности, а не около високи пилони.

 

"Има един психологически закон, че ниското иска да бъде високо. Това се базира върху желанието да бъдеш там, където не можеш да бъдеш. В този смисъл инфантилни хора, че и цели народи, изпадат в псевдо патриотична възбуда, добре известна на Балканите от десетилетия. Това е незряла реакция и желание да пораснеш, след като си инфантилен и недорасъл. Въпреки че в основата си това е доброволна и благородна идея, тя е неуместна, защото има много по-добри начини да се покаже значимост, величие, великодушие, културно значение". 

 

Д-р Канов коментира и актуалната среда в България: 

"Тягостно е, че толкова често и безочливо различни хора засягат национални идеали и герои, застават в героични пози. Това, което произтича от позьорското заявление на бившия главен прокурор Иван Гешев, ме впечатли с това, че нямало да мълчи, сякаш досега е бил сковаван от някаква омерта и е решил да се освободи. Странна метаморфоза, при положение че притежава толкова много информация... Коалицията между престъпния свят и съдебната система и между политици, свързани с бившите служби, от десетилетия диктува какво представлява правосъдната система в България". 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени