Д-р Светослав Живков: Радев иска да дърпа конците в България, патовата ситуация му дава козове

Поведението на Трифонов е абсолютно нелогично, надявам се да не полага усилия за подронване на парламентарната система в България, добави той

Светослав Живков
Светослав Живков Източник: Bulgaria ON AIR

"Президентът има амбицията да дърпа конците на България - нещо, което не е във функциите му в парламентарната република". Това заяви експертът по изборни системи д-р Светослав Живков в студиото на Bulgaria ON AIR". Той добави, че тази патова ситуация, в която се намираме, дава козове на Радев. "От още едни парламентарни избори може да спечели Румен Радев, ако има амбицията да създаде пропрезидентска формация. Моето усещане е, че той има такива амбиции. Дали ще ги реализира - зависи от тези формации в парламента", коментира експертът. Според него провеждането на избори 2 в 1 е нещо възможно и не би противоречало на Конституцията.

 

Поведението на Трифонов е абсолютно нелогично и се надявам да е резултат от липса на политически опит, защото другото би означавало целенасочени усилия за подронване на парламентарната система в България, коментира д-р Живков. "Реално какво ще стане, зависи от настоящия парламент. И това пак би било въпрос на договорки. Но Конституцията не забранява провеждането на президентски и парламентарни избори в един ден", заяви още той.

 

Според него решение за правителство в момента не се вижда, но това може и да е умишлено "Решение няма, може би, защото няма достатъчно политическа воля или желание, за да бъде решен политическият ребус", предполага д-р Светослав Живков. Той е убеден, че ако "Има такъв народ" искат да управляват, трябва да влязат в преговори с някои от останалите групи. "Проблемът е липсата на диалог. Това е притеснителното - нежеланието да се формира някаква коалиция", добави Живков.

 

Той коментира, че изборите на 11 юли са доказали невъзможността за резки промени в рамките само на няколко месеца. "При това положение следващи избори няма да доведат до нищо ново. Надеждите, че това остъргване ще измете ГЕРБ, не се осъществи. Има риск на обществото да му писне и да вкара в парламента антисистемни формации, които бяха на прага на влизането в 46-ото НС, но биха имали значение при сформирането на следващо правителство", заяви експертът по изборни системи. Според него сега е важно кой ще бъде избран за председател на НС. "Няма да е лесно. Проблемът не е в изборите и изборната система. Или няма политическа воля, или няма политическо умение да се стигне до консенсус", каза още д-р Светослав Живков.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени