Д-р Тодор Чобанов: МОЧА не показва истински събития, част от пропаганда е

Демонтирането е много закъсняла акция, заяви той

Доц. Тодор Чобанов
Доц. Тодор Чобанов Източник: НБУ

Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Основанието на областната управа е, че монументът е опасен за гражданите.

 

"Паметникът напомня за репресиите, от които са засегнати много семейства. Той подменя реални събития, които нямат нищо общо с българската история. Част е от една пропаганда. Ние възстановяваме истинската история. Първата стъпка е премахването на лъжата. Паметникът не показва истински събития. Нямаме единна представа за близкото минало. Трябва да бъде заменен с български", коментира историкът доц. д-р Тодор Чобанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

МОЧА - паметник на окупационната съветска армия
МОЧА - паметник на окупационната съветска армия Източник: Zonanews

По думите му липсват паметници на някои от най-важните личности, сред които са хан Аспарух, хан Кубрат, Борис Кръстител и Симеон Велики.

 

"Това е една много закъсняла акция. Комунистическият режим премахна българските паметници и ги замени с пропаганда. България е облечена в пропаганда. Във Виена е войнишки паметникът, тук не е такъв случаят. Ние сме млада демокрация и като общество често не можем да вземем болезнени решения", каза още доц. Чобанов.

 

"Пропуснахме десетилетия да го проведем този разговор. Редно е паметникът да се демонтира, да се реставрира и на това площадно пространство да се мисли за хубав български паметник. Времето деформира тези монументи. Трябва да отидат в музей и да направим от тях някакъв вид туристическа атракция, но не в центъра на София и не пред парламента. Не може да се извисява някой, който развява оръжие, някой, който е окупирал България", коментира историкът.

 

Доц. Чобанов подчерта, че българският народ не може да бъде благодарен, че му е обявена война и хиляди невинни са наказани със смърт.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени