Дъщерята на президента Желев остро към Радев: Вие сте мерзавец, грубо потъпквате националните интереси

Обявихте се против въвличане на България във войната, с ясното съзнание, че в деня, в който Русия нахлу в Украйна, тя обяви война и на България, на Европа и на повече от 300 000 наши сънародници, бесарабски българи

Румен Радев
Румен Радев Източник: Kremlin.ru

"Вашата позиция е чиста форма на национално предателство. Рано или късно вие ще отговаряте пред българския народ, пред нашите изоставени сънародници в Украйна, пред съда на историята". Това написа в отворено писмо към Румен Радев Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев. Тя започва писмото си с обръщение към Радев, който нарича "патриота-путинист" и "президент-позор".

 

Ето и пълния текст на писмото:

Отворено писмо

До Миролюбеца и патриота-путинист

Ген. Румен Радев

Президент-позор

За Република България

Ген. Радев,

Вие бяхте избран от българския народ, за да бъдете президент на всички българи, независимо къде се намират по света. За да ги обединявате и защитавате демокрацията, политическите, икономическите и културни национални интереси. Да бъдете гарант за гражданския мир и развитие на България и интегрирането ѝ в европейското демократично семейство.

Вие сте избран, за да бъдете надпартиен медиатор, да помагате в решаването на политически конфликти в България, да постигате консенсус в разногласията на политическите паритии в името на политическата стабилност и мир в България. Да бъдете гарант за работещо демократично правителство и работещ парламент.

Но каква е вашата реална роля в българския политически живот?

Вие грубо потъпквате националните интереси, Конституцията, всявате политически раздор, а вашите неадекватни политически действия и бездействия отдалечават България от демократична Европа и я хвърлят в международна изолация. Насърчавате разпалването на безпрецедентен българо-русофилски национализъм и постепенно езикът на омразата става официален език в българския политически живот.

Къде сте вие, стожерът на гражданския мир и толерантност? Днес, раздирана от политически кризи с вашето бездействащо съдействие, страната ни се превръща в инструмент на руски имперски интереси. Руши се доверието на българите в демокрацията, европейските ценности и политическите институции. България се превръща в ненадежден политически партньор, затънала в корупция и перманентна политическа криза.

Президентската институция, която в турболентните години на прехода беше гарант за стабилността, демокрацията, гражданския мир и държавността в България, вие превърнахте в щаб- квартира на руската "Специална операция" в България, Балканите и Европа под ръководството на Елеонора Митрофанова.

В момента в Европа, само на няколкостотин километра от България се води война. Украйна – една независима европейска държава, е нападната от руската тоталитарна империя. За малко повече от година стотици хиляди хора – войници и мирни граждани, загинаха в една напълно безсмислена война, започнала заради имперските амбиции на един самозабравил се диктатор.

Бойните действия в Украйна се водят от първия ден на войната, на територия където живеят над 300 000 етнически българи. Села и градчета, изцяло или преобладаващо заселени с наши сънародници, биват унищожавани. Български училища и читалища, затваряни и разрушавани, българи избивани, малтретирани и принудително изселвани в Русия.

На българите в окупираните от руския агресор региони е забранено да говорят майчиния си език. Стотици български младежи се сражават и загиват като герои на страната на украинската армия, защитаващи правото си да живеят свободно и да говорят майчиния си български език.

Какво направихте вие, българският президент, за сънародниците ни в Украйна? Как защитихте българските национални интереси? Как подкрепихте нашите сънародници?Изпратихте ли военна и хуманитарна помощ за тях?

Извикахте ли руския посланик, за да осъдите категорично агресията на Русия? Връчихте ли протестна нота и поискахте ли незабавно прекратяване на военните действия и изтегляното на Русия от Украйна? Внесохте ли искане за международно разследване и съд за военните престъпления на Русия над етническите българи в Украйна?

Не, защото така би постъпил всеки доблестен президент на България.

Като истински мерзавец, за да не вземете позиция за една напълно необоснована и непредизвикана военна агресия, се обявихте за мир, нарекохте се "миротворец". Обявихте се против въвличане на България във войната, с ясното съзнание, че в деня, в който Русия нахлу в Украйна, тя обяви война и на България, на Европа и на повече от 300 000 наши сънародници, бесарабски българи.

Като истински страхливец, наричайки се "миролюбец», скрихте вашата подкрепа за Русия в агресията над Украйна . Като "миролюбец" отказахте да изпратите оръжие и военната помощ за Украйна, гласувана в Парламента, открито потъпквайки Конституцията. и оставихте и нашите сънародници на произвола на съдбата.

Не отговорихте на откритите им писма и призиви да осъдите агресора, да им помогнете, да ги защитите. Да осъдите езика на омразата, проруския национализъм и брутални провокативни действия на партия " Възраждане » и нейният фашизоиден лидер Костадин Костадинов – заплаха за демокрацията и европейското бъдеще на България.

Защо не осъдихте "демонстрациите за мир и неутралитет" с развятите знамена на руския агресор?

И понеже сте "миротворец" и не поискахте да вземете страна в този конфликт, многократно публично демонстрирахте вашата близост на важни национални събития и чествания със скандалната Елеонора Митрофанова – посланик на страната агресор, която при един президент, истински служещ на България, отдавна би била изгонена за многократните си, открити антибългарски и анти европейски провокации.

Като "миротворец" открито застанахте срещу формирането на проевропейско, редовно правителство, което има шансове най-после да бъде формирано с много компромиси. след двегодишна безпрецедентна политическа криза, за която вие носите лична отговорност. Впрегнахте цялата държава и лично контролираните от вас служби за сигурност да торпилират формирането на стабилен Парламент и Правителство със старите прийоми на ДС: активни мероприятия, саботажи, незаконни записи, провокации.

С какви правомощия вашите марионетни правителства взимат решения за бъдещето на България и работят за руските икономически и политически интереси както на Балканите, така и в Европа?

Вашата позиция е чиста форма на национално предателство. Рано или късно вие ще отговаряте пред българския народ, пред нашите изоставени сънародници в Украйна, пред съда на историята.

 

Станка Желева Желева

Още от "Мнения и анализи"

Мълчанието е "злото": Изследване анализира липсата на информация в българските учебници относно негативната роля на Руси

Фокусът е върху "изкривяването и фалшификацията на историята като основния фактор, който информира кремълските операции за влияние в България на базата на наратива за привидно взаимоизгодните връзки между България и Русия, скрепени с културно-исторически сходства"

Прочетете повече прочетете повече

Михаил Подоляк: Унищожаваме флота на Русия, прогонваме я от Черно море и ще я натикаме в руските пристанища

Путин губи Крим - там започна опитът му за възстановяване ан Съветския съюз, там и ще свърши, добави съветникът в канцеларията на украинския президент

Прочетете повече прочетете повече

България и Гърция - най-надеждните опори на Запада в Източното Средиземноморие и Черно море

Със строителството на стратегически проекти (газопровод за втечнен природен газ IGB, магистрали, връзки от гръцките пристанища до българския бряг) те представляват енергийна и транспортна ос в един бързо променящ се регион

Прочетете повече прочетете повече

Христо Терзийски: 9 септември е дата, повод за национален траур! Нека да си спомним за десетките хиляди жертви на престъ

За варварското избиване на елита на България и преследването на интелектуалците и семействата им като "врагове на народа", пише бившият вътрешен министър

Прочетете повече прочетете повече

Министър Тагарев във ВА "Г.С.Раковски": България е обект на системна руска хибридна агресия, ще обърнем сериозно внимани

Трябва обективно да си даваме сметка за зловредната роля на Русия в исторически план за сигурността и развитието на съвременна България, заяви още той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени