Делът на руснаците, които смятат войната в Украйна за грешка, е достигнал почти 40%

В сравнение с март 2022 г. броят на тези хора се е увеличил с 10 процентни пункта

Москва, ул. Арбат
Москва, ул. Арбат Източник: Zonanews

Руските граждани все повече съжаляват, че на 24 февруари 2022 г. армията е нахлула в Украйна по заповед на Владимир Путин, показва проучване, проведено от социолозите на агенция RussianField.

 

Към февруари рекордните 38% от гражданите заявяват, че биха отменили решението за започване на "военна операция", ако имат възможност. В сравнение с март 2022 г. броят на такива хора се е увеличил с 10 процентни пункта.

 

Към февруари рекордните 38% от гражданите заявяват, че биха отменили решението за започване на
Към февруари рекордните 38% от гражданите заявяват, че биха отменили решението за започване на "военна операция", ако имат възможност Източник: RussianField

Делът на тези, които все пак биха нахлули с танкове и войска в Украйна, все още е по-висок – 49%. "Партията на войната" обаче се свива: през март 2022 г. 57% заявиха, че не биха отменили решението на Путин, по време на мобилизацията делът на тези хора спадна до 51%, а сега е паднал под половината.

 

Преобладаващото мнозинство от анкетираните смятат, че сроковете на "военната операция" са се "затегнали"(71%), пише RussianField. Това са предимно млади хора и граждани с ниски доходи, а така също зрителите на федералната телевизионна пропаганда (76%), както и читателите на Telegram каналите (67%) са единодушни в това мнение.

 

Руски военни
Руски военни

През март 2022 г. само 13% от руснаците вярваха, че войната ще продължи повече от година. Сега, когато боевете навлизат в третата си годишнина, 44 % смятат, че няма да е възможно да се спре кръвопролитието след една година.

 

Повече от половината от анкетираните от RussianField (56%) заявяват, че смятат действията на армията, които според американското разузнаване са загубили повече от 300 000 души, за "успешни". В същото време повече от една трета от анкетираните (35,8%) не могат да кажат коя от заявените цели е постигната за две години, а почти една четвърт (23,1%) са отговорили, че не "нито една цел не е постигната".

 

От края на 2023 г., според RussianField, мнозинството от руснаците са били за преход към мирни преговори: през февруари 49% от анкетираните са дали такъв отговор, което е рекорд за цялото време на анкетите. Делът на тези, които смятат за необходимо да продължат военните действия, се е свил от 54% през март 2022 г. до 40%. 


В същото време, ако Путин беше изразил решението за започване на преговори, тогава, според проучването, той вече щеше да бъде подкрепен от 75%, включително половината от тези, които са за продължаване на военните действия, се казва в проучването.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени