Димитър Ганев: Кабинет може да се състави единствено около първата политическа сила, "останалото е фикция"

"Каквото и да се състави, ако изобщо се състави, ще е нещо различно от това, на което сме свикнали през последните 20-25 години" - казва той

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Скрийншот/Facebook

Политически ситуацията изглежда много трудна и, ако слушаме внимателно заявките на основните политически сили, би трябвало да сме скептични за съставянето на кабинет, каза в студиото на "Денят започва" по БНТ, политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

 

"Каквото и да се състави, ако изобщо се състави, ще е нещо различно от това, на което сме свикнали през последните 20-25 години - надпартиен кабинет без ярки политически лица, с технократски облик, подкрепен от няколко партии в парламента, възможност за хок мнозинства.

 

Но всичко това при условие, че изобщо се постигне някакъв консенсус. Аз оставам скептичен", подчерта Димитър Ганев и допълни, че при никакъв случай този парламент няма да изкара мандата си. За него да се състави кабинет може единствено около първата политическа сила, "останалото е фикция".

 

Според социолога от "АФИС" Юрий Асланов основното послание на избирателите към политиците е, че не вярват на никого от тях и очакват те да се променят.

 

"Партията "не подкрепям никого" и спадащата, като трайна тенденция, избирателна активност са показателни за това", заяви Юрий Асланов и отбеляза, че българското общество преживява феномена на обърканото масово съзнание.

 

По думите на Асланов единствено Бойко Борисов "е прочел правилно изборния урок", защото пръв е заговорил за диалог, консенсус, национално съгласие.

 

"Не мога да преценя доколко е искрен, но това е правилният прочит на урока и за компромис. Всички останали сякаш са се вкопчили в своя магарешки инат, очевидно не желаят да признаят ничия друга истина освен своята, заради което ние сме в това положение", уточни Юрий Асланов.

 

Вероятността да тръгнем към нови избори е голяма, прогнозира той. Ако те бъдат произведени от същите политически лидери и партии със същите имена в листите, "ще довършат тенденцията, която започна миналата година, на отказ на избирателите да следват своите политически лидери", каза още Юрий Асланов.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени