Димитър Ганев: На следващите избори вероятно ГЕРБ ще заеме първата позиция

Радев ще вземе решение за разпускане на НС съобразно личния си интерес, прогнозира Нидал Алгафари

Нидал Алгафари и Димитър Ганев
Нидал Алгафари и Димитър Ганев Източник: bTV


Може да очакваме до края на тази седмица или в началото на следващата да бъде подписан указа на президента за разпускане на НС. "Това, което предстои да разберем в следващите няколко дни е дали тези избори ще бъдат в три поредни недели - 7, 14 и 21 ноември - или ще бъдат 2 в 1", коментира в "Тази сутрин" по bTV политологът Димитър Ганев. 
 
Според него те ще са или "2 в 1", или в три поредни недели, като именно вторият вариант може да измори електората и да понижи още повече активността. "Има рискове, ако се отиде на избори в три поредни недели - основно от ниска избирателна активност. Може да се очаква още по-ниска избирателна активност, отколкото беше последния път. Какво означава това? Ново Народно събрание с ниска легитимност, както и управление с ниска легитимност. Вероятно ще видим управление, което не стъпва на голяма обществена опора", обясни Ганев. При 2 в 1 няма да има чак такова снижение на активността, но пък съществува опасност от объркване на технологията.

 

Според Нидал Алгафари интересът на Радев ще обуслови кога да издаде указа и как да бъдат проведени изборит - в три поредни недели или 2 в 1. 

 

Основният въпрос в кампанията според Димитър Ганев ще бъде кой ще наложи доминиращата интерпретация за случилото се досега. Въпросът е как ще оцени обеществото вината за политическата криза, в която стоим вече 6 месеца. При следващи парламентарни избори възможността да не се състави правителство може да финишира с много по голяма щета за партиите, отколкото е в момента", прогнозира социологът от "Тренд".

 

Нидал Алгафари от своя страна обясни, че при близките избори ще участват твърдите ядра – ГЕРБ, ДПС и БСП и не се знае дали ще се потрудят другите формации да излязат напред. "Твърдите ядра ще участват основно при ниска активност - ГЕРБ, ДПС, БСП - затова Радев ще прецени спрямо изборите за президент и съобразно това ще вземе решение", каза ПР експертът. 

 

Той коментира и скандала между Тошко Йорданов и Татяна Дончева, като поясни, че вътрешният министър трябва да се намеси. "Ако наистина има опит за купуване на депутати, това е уронване на институции, не само на престижа", каза политическият PR Нидал Алгафари. 

 

Нямa вeчe тaкoвa явлeниe кaтo прoтecтни пaртии, нямa и дa имa, зaщoтo вeрoятнo щe бъдaт в мнoгo cилнa кoнфрoнтaция. Cитуaциятa щe e мнoгo пo-рaзличнa. Според Ганев има вероятност на следващи избори ГЕРБ отново да заеме първа позиция. Oчaквaм ГEРБ дa излязaт oт изoлaциятa, в кoятo бяхa дoceгa, и кoгaтo тe взeмaт мaндaт, вeчe въoбщe нямa дa изпaднaт в cцeнaрий, при кoйтo caмo гo връщaхa нa прeзидeнтa, cмятa социологът.

 

 Относно президентския вот и двамата експерти коментираха, че има много въпросителни, защото ако се случи политическият проект на Асен Василев и Кирил Петков, това може да е знак за президентска партия и да предизвика негативна реакция в БСП и ИТН. 

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени