Димитър Ганев, "Тренд": Ръстът на цените и инфлацията създадоха социално напрежение, което буквално може да се излее след няколко месеца

Засега не виждам друг вариант, който ни остава, извън удължаване на живота на служебния кабинет, разпускане на това Народно събрание и избори някъде през февруари, добави той

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Wikipedia

От много години социолозите не са виждали толкова отчетливо да се откроява един проблем в тревогите на хората – цените и инфлацията. Това се задържа през последните десет месеца и тенденцията се засилва. Това обясни в интервю за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". 

 

"Те не си дават сметка за социалното напрежение, което може да се излее буквално след няколко месеца и тогава вече всички тези оправдания в момента да бъдат като сценка в детска градина".

 

Дори сега да тръгнем към нови избори, общественият натиск в следващите месеци ще е толкова силен, че ще опитва да сближи основните актьори да се направи някакъв кабинет, отбеляза Ганев.

 

Зад казуса с руския посланик Елеонора Митрофанова и присъствието ѝ на откриването на 48-ото НС политологът вижда много твърдия през последните няколко месеца евро-атлантически курс на ГЕРБ, който партията използва, за да излезе от политическата изолация в последните две години.

 

"Това е ясен опит от страна на ръководството на ГЕРБ за категорично позициониране с цел търсене на нови партньорства". Паси и Плевнелиев са мост към пространството на ДБ и ПП, подчерта Димитър Ганев.

 

Той изрази мнение, че ако ГЕРБ влезе в коалиция с ДПС и "Български възход" и разчита на подкрепа и от други депутати, "това ще е страшно нестабилно, много некрасиво, буквално ще се срине за не повече от 3-4 месеца, ще нанесе тежка електорална щета на ГЕРБ".

 

"Засега не виждам друг вариант, който ни остава, извън удължаване на живота на служебния кабинет, разпускане на това Народно събрание и избори някъде през февруари".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени