Димитър Ганев, "Тренд": Със 121 мандата в България не може да се управлява. Това е мит!

По думите му третият мандат е "само и единствено форма на послание" от страна на президента

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Тренд

ИТН останаха от малкото, които поддържат последователна линия спрямо Македония. Те виждат свой съратник в лицето на президента. Заради конфликта на ПП и БСП с президента, ИТН остават може би единствената формация вътре в коалицията, която поддържа доста добри отношения с президента. Това е форма на взаимна легитимация". Това мнение изрази пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

 

"Това дали ИТН ще получи трети мандат или няма да получи, не зависи от личните им разговори, въпреки демонстрираните добри отношения. След първия мандат вариантите ще бъдат изчерпани", допълни анализаторът.

Позициите и от ПП, и от ИТН са категорични и ясни. При така поставена ситуация не може да се търси подкрепа от ИТН и нейната парламентарна група, смята Ганев. Вероятно от ПП ще предложат леко реформиран кабинет и ще направят опит в Народното събрание да отцепят още депутати от ИТН, прогнозира политологът, но го определи като малко вероятно да се случи.

"Със 121 мандата в България не може да се управлява. Това е мит". По думите му третият мандат е "само и единствено форма на послание" от страна на президента.

"ГЕРБ стои на нивата си от 2021 г. Очаквам сходен процент на ГЕРБ, може би малко по-висок – зависи дали ще се върне хартията. При ПП в последните 4 месеца имаше очевиден спад, доста скоростен. Но като че ли разпадането на коалицията даде на ПП нов сюжет, около който може да се групират отново – сюжетът "ние сме добрите, те са лошите". Това са и контурите на предизборната кампания, ще се играе на тази база.

 

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни

И с ограничени ресурси Украйна удържа на руския напор, пишиат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени