Димитър Ганев: Възможен е антирекорд. На тези избори избирателната активност може да падне под под 2,5 милиона

Най-вероятно ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще имат аритметично мнозинство, но там не е възможна коалиция, смята Ганев, а ПП изграждат цялата си кампания само върху обвинения и негативизъм към ГЕРБ

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: NOVA

На тези избори може да подобрим антирекорда по ниска избирателна активност от миналата година. Няма да се учудя ако тя падне под 2,5 млн. Това каза пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев, "Тренд%

 

Ганев също изказа позиция относно твърдението на Ицо Хазарта, че му искали за 1 % 100 000 лв, от социологическите агенции.  Тя е идентична с общата позиция на асоциацията на социологическите агенции у нас, публикувана вчера, в която социолозите искат Хазарта публично да назове коя е агенцията поименно. Ако наистина има такъв факт, не трябва да се прикрива, смятат професионалистите.

 

Когато се хвърлят такива обвинения, всички минаваме под общ знаменател. Това затруднява и нашата работа", каза още Димитър Ганев.

 

Относно последното изследване на "Тренд" по поръчка на "24 часа", Ганев обобщи, че резултатите сочат на първо място изискването на избирателите към бъдещите управляващи, да се ангажират с решения, постигащи поносими цени газ, ток , горива -77 %. На второ място са мерките срещу обедняването – 75%. Темата за корупцията е важна за 43% Следват я здравеопазване и енергийна независимост от Русия – с по 20 %.

 

"Със сигурност, ако някой покаже решения за цените ще получи политически капитал", убеден е социологът. Що се отнася за идеологическите уклони, за най-голямата част от населението - те нямат значение. Левите получават – 14%, десните -21 %, а 17% - не могат да преценят. Почти 2/3 от българите не се идентифицират с леви и десни.

 

Най-голям процент българи - 40%, вярват на зрели и с опит политици, 25%- на млади и нови лица.

 

Най-вероятно ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще имат аритметично мнозинство, като между тях не може да има коалиция, а това означава, че трябва да има някаква колоборация между ГЕРБ и ПП. Но ПП изгражда цялата си кампания върху негативизъм и нападки към ГЕРБ и декларира абсолютна червена линия относно съвместно управление, обяснява Димитър Ганев, а това го прави песимист за вариант за съставяне на правителство.

 

Това, според Ганев,  ще натисне много избирателната активност и тя може да слезе под 2 .5 млн.лева, което ще е нов антирекорд.

Единственият вариант в перспектива остава – конфигурация без партийни лица, но не е ясно как и кой.

 

 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени