Димитър Гърдев, експерт и дипломат: Когато става дума за директна военна помощ за Украйна, трябваше да го направим още в миналото НС. Трябва да участваме в разследването за Кримския мост

"Едни определени канали спечелиха много пари от продажбата на българско оръжие в Украйна, а държавата България загуби, защото бяха раздадени комисионни на посреднически фирми" - казва той

Димитър Гърдев
Димитър Гърдев Източник: ТВ Европа

След като имаше доста резки изказвания на руската посланичка тук, мисля, че този сигнал - липсата на покана за откриването на 48 НС, правилно ще бъде разпознат от руската страна.

 

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът и експерт по международни отношения и сигурност Димитър Гърдев по повод решението на парламентарно представените партии, посланиците на Русия и Беларус да не получат покани за откриването на 48-ото Народно събрание.


Когато ставаше дума за директна военна помощ за Украйна, трябваше да го направим в миналото Народно събрание. Ограничихме се с военно-техническа, но въпреки всичко огромно количество българско оръжие, те руснаците го показаха, в момента е в Украйна през фирми посредници.

 

Едни определени канали спечелиха много пари, а държавата България загуби, защото бяха раздадени комисионни на посреднически фирми. Този въпрос трябва да се регулира.

 

България има огромни възможности да помогне в един вид въоръжения и боеприпаси. Същевременно България трябва ясно да си дава сметка, че стратегически важните за нейната отбранителна способност въоръжения като противозенитни системи, изтребители и щурмови самолети, танкове... там докато не получим адекватно и равнопоставено ново въоръжение, не бива да се лишаваме.

 

Изключително важно е да изчистим обвинението за замесването ни във взривяването на Кримския мост, защото се води хибридна война. България така беше замесвана и в Райхстага, опита за убийство на папата и либийския случай. Затова е изключително важна бързината, адекватността и твърдостта на българската реакция.

 

Не бива да оставяме впечатление, че друга държава ще си провежда собствено разследване, където нямаме никакъв поглед. България трябва да настоява да участва в това разследване. Ние трябва да знаем какво става там - смята дипломатът.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени