Димитър Стоянов: "Продължаваме Промяната" с утроен антураж от съветници в МС

В периода 2017-2021 г. в политическия кабинет на Бойко Борисов работеха между 3 и 4 съветници, сега са 17

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов Източник: Facebook

Димитър Стоянов, юрист
Фейсбук

"Продължаваме промяната" със завиден антураж.
Съгласно приетите изменения в Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, обнародвани в "Държавен вестник", за политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков е предвидена численост от 17 души.
Още 12 души за ПК на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова.
И още шест думи за останалите вицепремиери, част от които разполагат и с кабинет по министерствата си.
Също така няма промяна в числеността на общата и на специализираната администрация на Министерския съвет, към която премиерът, вицепремиерите и техните кабинети могат да се обърнат за всяка необходима информация и съдействие по икономически, правни, социални и други въпроси - 184 души обща администрация и 189 души специализирана администрация.
 
Устройственият правилник на МС
Устройственият правилник на МС Източник: Facebook
В периода 2017-2021 г. в политическия кабинет на Бойко Борисов работеха между 3 и 4 съветници, един парламентарен секретар и началник на кабинета.
Между 2 и 4 души работихме в съветническо и експертно качество към кабинета на вицепремиера Екатерина Захариева. И един началник на кабинета.
При вицепремиера Каракачанов в МС имаше само един съветник и един началник кабинет.
В различните години, първо при Валери Симеонов, а после при Марияна Николова, последователно като заместник министър-председатели по икономическа и демографската политика, работеха между 5 и 6 човека.
Не ясни две неща - как разширената численост на политическите кабинети в Министерския съвет и липсата на каквато и да е била промяна в числеността на общата и специализираната администрация на МС се вписва в заявката на кабинета "Петков" за намаляване на работещите в държавната администрация?
Редно е да се отбележи и друго - утвърдената от Народното събрание и разписната в УПМСА структура на Министерския съвет гарантира поне между половин и една година административни размествания, търсене на сгради и помещения, писане на устройствени правилници, вътрешни и кадрови промени, уреждане на спорове, процедури и т.н., докато предвидената от кабинета "Петков" структура може изобщо да започне да работи ефективно по ежедневните въпроси, камо ли да предприема някакви по-значими реформи.

Още от "Мнения и анализи"

Изследване на БАН опроверга руската пропаганда: Всеки втори е на мнение, че мястото на България на геополитическата карт

Предмет на изследване е колективната идентичност на съвременните български граждани, разгръщаща се по оста национална-наднационална-етническа и локална

Прочетете повече прочетете повече

The Economist: Доналд Тръмп е най-голямата заплаха за човечеството през 2024 г.

Какво би означавала победа на Тръмп на президентските избори в САЩ следващата година в свят, в който Русия, Китай и Иран координират усилията си за изграждане на нов световен ред

Прочетете повече прочетете повече

Д-р Любомир Канов: Америка взе от мен всичко, което можех да ѝ дам и аз получих от нея онова, което бях заслужил

Срещу годините, които посветих на своята работа и практика в Америка, аз получих заслуженото си място в тяхното общество, тяхното уважение и запазих личното си достойнство, което през всичките 40 години живот преди да емигрирам беше потъпквано в родната България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени