Доблестни български офицери срещу опита за преврат на руZZките петоколонници Шивиков и сие

Свидетели сме вече на открито и без никакви преструвки, призоваване към метеж и бунт, предупреждават военните

Димитър Шивиков
Димитър Шивиков Източник: Zonanews

Група бивши военни и активни общественици излезе с остро предупреждение към българския народ по повод опита за държавен преврат от страна на  Димитър Шивиков и подобните му.

 

Ето и обръщението:
|Обръщение-призив
към офицерите и сержантите от въоръжените сили и към цялото българско общество

Уважаеми генерали, офицери и сержанти

Уважаеми генерали и офицери – и действащи, и Вие от резерва и запаса, не се замесвайте в противоконституционни прояви и действия. Незабавно и категорично се разграничете от офицери, които призовават към бунтове, метежи и подкопаване на конституционния ред в държавата ни!

Уважаемо българско гражданско общество (включително политици, народни представители, министри, магистрати и всички производни държавни и местни длъжностни лица и субекти, отворете широко очи и вижте, и чуйте, защото много лесно може да стане късно за всички ни!

 

Свидетели сме вече и на открито и без никакви преструвки, призоваване към метеж и бунт. Призиви, многократно отправяни от висш български офицер, генерал от българската армия, с популярно име и авторитет сред русофилите, поддръжник на сатрапа и военнопрестъпник Путин и на неговия престъпен режим, поддръжник на руската агресия срещу суверенна Украйна, на руските убийства, изнасилвания и грабежи.

 

Този генерал от резерва не се свени да се кичи – неоснователно – с моралната сила на офицерското звание и чест, и от тази висота да призовава към сваляне на конституционния политически ред в държавата ни. И този човек не е сам! Имената на другите можете да видите, например, сред участниците в така наречения поход за мир, който е всъщност похот за "русский мир" и против интересите на България. Шивиков и кресливата кохорта около него, предимно бивши политически офицери на БКП и сътрудници на комунистическата Държавна сигурност, претендират да са политици и водачи на запасното воинство, но работят деструктивно сред редовете на българското общество и армия.

 

А в армията, за разлика от българския политически живот, офицерите помним кой кой е и какво е направил. И няма две мнения относно генерала Димитър Шивиков, който преди няколко години, достигнал до висшия военен пост командир на бригада, се оказа изведнъж съден за множество дребни кокошкарски кражби и мошеничества. От него беше снето доверието и му беше отнето правото да борави със секретна информация. Последвалото го напускане на армията, дали поради криворазбрана милост и вратички в закона, дали за да не загуби пенсията и двайсетте заплати при уволнение, или заради нечии зависимости и скрити политически планове, не беше съпроводено с дължимото му позорно разжалване.

Милостта не винаги поражда благодарност, нито непременно води до осъзнаване на грешките. Но пък помогна да видим "дупките" в закона, позволяващи човек, поддържащ злото – призоваващ за подкрепа на терористичната държава Русия, за подкрепа на Путин и военнопрестъпническата армия на Руската федерация, да стигне дори до призиви за метеж и възпрепятстване на конституционно-установения политически процес в държавата ни. И такъв човек се е изкачил до генерал?!

 

Неговите обръщения към НАРОДА са неморални и лъжливи. Защото същият този народ – харесва ни или не, даде своя глас и каза как иска да бъде представляван политически. И точно в изпълнение на Гласа На Народа, въплътен в Конституцията, в законите и в резултатите от изборите, сме свидетели на действията на политическите фактори в държавното ни устройство, наречено конституция. Направили сме я толкова добра, колкото знаем, колкото можем, и доколкото имаме опит и мъдрост. Но в тази Конституция няма нито боклуци, нито шарлатани, нито пък е разрешено на един недоразжалван и недоосъден бивш генерал, изживяващ се като политик, да се опитва със сила да налага своите хрумвания и престъпни намерения, злоупотребявайки с военното си звание. Призивите за насилствено разбиване на конституционния ред винаги са заслужавали "стамболов" отговор. Не винаги са го получавали, за съжаление.

 

Обръщаме се и към армейските офицери на активна служба: чест им прави, че пазят мълчание. Но нека не хранят илюзии – всички знаем колко масово разпространен в министерството на отбраната и в Българската армия е телефонният звън от съветската руска песен "Вставай страна огромная", който освен в много от техните телефони, звъни и в много от техните глави. Затова наш дълг е открито и ясно да ги предупредим: помнете и не изменяйте на своята клетва и на своя дълг – да служите на народа! А българският народ е избрал своите представители и те са в Народното събрание. Да, този процес все още не е идеален, но наша обща работа е да го направим по-добър.

 

И това не става със силата на армията! Защото тогава вече, от България няма да остане нищо! А ако някой от високо място ви дава знаци, с които ви нашепва друго, то знайте, че той е предател и изменник на България. Българската история знае много превратаджии и чужди слуги на най-високи военни и държавни постове – от превратаджиите и метежниците офицери-русофили при Стамболов, през руските шпиони, генералите Владимир Заимов и Иван Маринов, та до днешния, не генерал, а позор Шивиков, който се изживява като политик, а и няколко нему подобни. Министър-председателят Стефан Стамболов показа каква съдба очаква офицерите превратаджии и метежници – руски слуги.

 

Днес България търси новия свой Стамболов. Защото офицери-патриоти, които не забравят, че пътят и мястото на България винаги е бил и ще бъде в Европа и в световната цивилизация, има и тези офицери са мнозинство.

София, 29 май 2023 г.

 

Подписали офицери от резерва и запаса:

Стефан Димитров, генерал-майор
Съби Събев, генерал-майор
Ангел Златилов, генерал
Спас Спасов, бригаден генерал
Васил Данов, капитан първи ранг, член на УС на АСБ
Владимир Миленски, полковник, член на УС на АСБ
Диман Георгиев, полковник, член на АСБ
Ангел Игнатов Ангелов, капитан
Георги Пешев, полковник
Красимир Минчев, полковник
Сашо Стойков, полковник
Митко Иванов, полковник
Христофор Ачков, полковник
Камелия Димитрова - чл.УС на СОРА
Вилис Цуров, полковник, председател на УС СОРА
Иван Гоцев, капитан 3 ранг
Боян Тодоров, полковник
Теодор Спасов, капитан
Виктор Трифонов, подполковник
Димитър Симеонов, капитан
Станимир Каратопраклиев, полковник
Илия Йоргов, майор

Още от "Мнения и анализи"

Институтът за изследване на войната описа приликите между анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Украйна

Русия също така започна през 2014 г. да променя съществено етническата демография на Крим чрез презаселване на хиляди руснаци на полуострова и се опита да изкорени както украинската, така и кримскотатарската национална идентичност

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени