Добромир Живков: Президентът може да бъде сред сериозните рискове за тази управленска формула, ако не се оттегли

Според него това може не просто да навреди на втория мандат, но и да доведе до рискове за изпълнителната власт

Добромир Живков
Добромир Живков Източник: bTV

През тези години политическият апетит на президента нарасна, нарасна и неговата самоувереност, че може да влияе много сериозно в политическия живот на страната, заяви Добромир Живков, управител на "Маркет линкс" пред БНР.

 

Според него трябва да се следи до какъв резултат биха довели ставащите все по-видими политически амбиции. По думи на социолога президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията. Това щяло да е най-сериозното му изпитание през следващите няколко години.

 

Живков посочи, че противопоставянето президент - премиер през последните години е довело до това повече хора да се политизират. Той очерта рисковете от изкушението на президента "за все по-активно участие, не толкова видимо, през влиянието, което има във вземането на важни решения".

 

Според него това може не просто да навреди на втория мандат, но и да доведе до рискове за изпълнителната власт. Правителство, което не изглежда самостойно, не изглежда да взема решението си само, много бързо може да изгуби доверие, предупреди социологът.

 

Президентът инвестира изключително много в тази управленска формула, която имаме в момента, но именно той може да бъде сред сериозните рискове за нея, ако не се оттегли, коментира той. Според него може да изиграе лоша шега и на двете страни.

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени