Доц. Стойчо Стойчев: Коалицията беше обречена, защото в нея влязоха два цивилизационни непригодни един към друг модела

Управлението би се превърнало в агония без твърдо парламентарно мнозинство, смята той

Доц. Стойчо Стойчев
Доц. Стойчо Стойчев

При следващи избори перспективите пред партията на Слави Трифонов не са добри. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR политологът Стойчо Стойчев.

 

"Но нещата, които той и Тошко Йорданов казаха, са правилни и са верни. Най-малкото за мръсните договорки, които текат зад кулисите. Цялата работа беше обречена, защото в тази коалиция влязоха два цивилизационни непригодни един към друг модела. От една страна моделът на "Продължаваме на промяната", "Демократична България", а от друга страна - БСП. "Има такъв народ" беше като балансиращ елемент", поясни той.

 

Стойчев подчерта, че е хубаво да свикнем, че изборите са реалната арена, на която се решава битката между един и друг модел, а не на улицата.

 

"Едно малцинство трудно може да контролира правителството през улицата. Може да се оказва натиск по различни въпроси. Но насила хубост не става, не може да задължите едни хора да стоят и да подкрепят едно правителство през външен натиск. Кирил Петков не си премери подкрепата, не си прецени правилно силите, надцени се на момента, това му доведе и настоящата ситуация. Малко по-скромно трябваше да се кара. Никой не очакваше от това правителство грандиозни заявки за коренни промени. Можеше да бъде малко по-умерено", сподели политологът.

 

"Отваря се възможност за ефективно и здраво договаряне на нов кабинет на "Продължаваме промяната", отколкото би било това, което премиерът беше подхванал - да убеждава депутати да го подкрепят. Тяхната парламентарна група ще има възможност да договори с политическите сили принципна подкрепа за нов мандат, било то за кабинет на малцинството или пък за някаква по-широка коалиция. Управлението би се превърнало в агония без твърдо парламентарно мнозинство", добави доц. Стойчев.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени